12. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tugev euro teeb eksportijatele peavalu

Jaanus Murakas.
Foto: Andras Kralla
„Tugev euro pärsib kõvasti Euroopa Liidu ettevõtteid, kes ekspordivad Euroopast väljapoole. See tekitab peavalu,“ ütles E-Piima juht Jaanus Murakas. Eelmisel nädalal tugevnes euro USA dollari suhtes viimase kahe aasta kõrgeimale tasemele.

„Loomulikult annab euro tugevnemine dollari suhtes tunda. See takistab meil eksportimist,“ ütles E-Piima juhatuse liige Jaanus Murakas Äripäevale. Euro tugevnemine mõjutab enim just neid eksportijaid, kes viivad oma kaupa euroalast välja.

E-Piim ekspordib teiste riikide seas näiteks Ameerika Ühendriikidesse, Mehhikosse, Aasiasse ja Venemaale. Muraka sõnul käib praegu valuutasõda, kus kõik riigid on huvitatud sellest, et nende valuuta oleks teiste riikide valuutade vastu madalam. Kuigi pankurid lubasid veel märtsis, et euro jääb dollari suhtes odavaks ja seega ka konkurentsivõimeliseks, on nüüd olukord risti vastupidine.

„Viimase nelja-viie kuuga on kõik muutunud ja ühegi eksperdi arvamus pole vett pidanud,“ ütles Murakas. „Tugev euro pärsib kõvasti Euroopa Liidu ettevõtteid, kes ekspordivad Euroopast väljapoole ja see tekitab peavalu,“ lisas ta. Selleks, et konkurentsis püsida, on ettevõtted sunnitud hindu alla laskma. 

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077