9. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: tööstusmetalle ähvardab korrektsioon

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: tööstusmetalle ähvardab korrektsioon; dollari tõus mõjus toormetele kehvasti; vase hind tõuseb võimsalt edasi; nikli hinnatõus jätkub; nafta võttis suuna üles, kütus kallineb edasi.

Tööstusmetalle ähvardab korrektsioon

Londoni metallibörsil kallinesid metallid eelmise nädala seisuga juba kaheksandat nädalat järjest. Selles enam (üheksa nädalat järjest) on metallid kallinenud vaid korra, 2006. aastal.

Samas on märgata ohumärke – esiteks hakkasid baasmetallid selle nädala lõpus odavnema. Lisaks sellele hoiatavad mitmed turuosalised, et peagi võib turul tulla korrektsioon, kirjutab Bloomberg.

Tänavu on tööstusmetallid kiiresti kallinenud – globaalne majanduskasv, nõrgem dollar ning Hiina valitsuse tootmispiirangud on aidanud Londoni baasmetallide indeksil kallineda 22 protsenti. See on suurem hinnatõus kui terve 2016. aasta jooksul.

„Me oleme klientidele alates augusti lõpust nõu andnud, et nad kasumeid võtaks. Ma olen nüüd selles järjest rohkem kindel,“ ütles investeerimisfirma Marex Spectroni analüütik Guy Wolf. „Kindlasti on ees korrektsioon, aga tõenäoliselt ei saa see olema trendi pöördumine.“

Investorid võivad selle asemel suhtuda korrektsiooni kui järjekordsesse ostuvõimalusse, sest kõigi märkide järgi on tööstusmetallid jätkuvalt pulliturul (tõusev turg). Fondihaldurid on suurendanud vasele tehtavaid panuseid rekordini, selgub CFTC andmetest.

Näiteks tsink odavnes nädala lõikes 1,6 protsenti ning tonn maksab 3095 dollarit. Alumiiniumi hind kukkus 0,6 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 2104 dollarit.

Dollari tõus mõjuks halvasti

Morgan Stanley analüütikud aga ütlevad, et dollari ja metallide negatiivne korrelatsioon võib hinnatõusu piirama hakata. Investeerimisfirma Odey Asset Managementi juht Cirspin Odey hoiatas, et turud „pidutsevad“ ning tema panustab metallide hinnalangusele, sest Hiina majanduskasv on aeglustumas.

Vase hind kallineb võimsalt edasi

Vase hind läheneb Londoni metallibörsil 7000 dollarile tonni eest, ühtlasi jõudis punane metall viimase kolme aasta kõrgeimale tasemele, vahendab mining.com.

Hinnatõusule on sellel nädalal hoogu juurde andnud asjaolu, et maailma suurima tootja toodang on vähenenud.

Londoni metallibörsil kauples vask nädala keskel 6936 dollaril, mis on kõrgeim tase alates 2014. aasta septembrist. Punane metall on viimase aasta jooksul kallinenud lausa 50 protsenti. Nädala lõikes tõusis vase hind 1,7 protsenti ning tonni eest tuleb neljapäeva õhtu seisuga välja käia 6901 dollarit.

Maailma suurim vasetootja Codelco, mis tegutseb Tšiilis, teatas teisipäeval, et nende 2017. aasta esimese kuue kuu toodang langes 5,3 protsenti, 798 000 tonnile. Ettevõtte teatel survestas toodangut ka kaevandatud vase kvaliteedi langus, mis tõstis kulusid.

Vaatamata toodangu vähenemisele teenis Tšiili riigifirma miljard dollarit kasumit. Veel 2016. aasta esimesel poolaastal saadi 97 miljonit dollarit kahjumit. Eelkõige aitas tulemusi parandada vase hinna taastumine.

Ees võib oodata korrektsioon

Codelco juhatuse esimees nentis, et vase hind on viimasel ajal tõusnud veidi liiga kiiresti ning peagi võib trend pöörduda. „Ma olen lühiajalist pilti vaadates natuke skeptiline. Tõsi, suur osa turu põhinäitajatest on keskmises ja pikas perspektiivis toetavad, aga ma oleks väga ettevaatlik.“

Nikli hinnatõus jätkub

Nikli hind tõusis viimase kahe aasta kõrgeima tasemeni, sest kauplejad panustavad sellele, et pakkumine turul taandub, vahendab Bloomberg.

Nikkel kallines nädalaga 3,1 protsenti ning tonn maksis neljapäeva õhtuks 12 165 dollarit, mis on kõrgeim tase alates 2015. aasta juunist. Augustis kallines nikkel 16 protsenti ning oodatakse, et globaalsel turul tekib defitsiit. Õli on tulle lisanud Indoneesia tootmise hiljutine aeglustumine.

Teistest toorainetest odavnes rauamaak 0,7 protsenti ning tina kallines 0,6 protsenti. Kummagi tonn maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 78,39 ja 20 790 dollarit.

Nafta hind võttis suuna üles

Nafta hind võttis sellele nädalal suuna üles, sest Texase rafineerimistehased, mida orkaan Harvey kahjustas, jätkavat järk-järguliselt oma tööd. See on tõstnud nõudlust nafta järele.

WTI toornafta tõusis nädalaga 4,5 protsenti ja Brent lisas 3,3 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 48,9 ja 54,31 dollarit.

Praegu on nafta hinda mõjutamas USA ranniku suunas liiuv orkaan Irma, millest kardetakse Harvey sarnaseid kahjusid.

Kuna rafineerimistehaste töö on jätkuvalt häiritud ning orkaan Irma võib olukorda hullemaks muuta, on kütusehinnad viimasel ajal tõusnud. Kui rafineerimistehaste töö on häiritud, siis diisli ja bensiini pakkumine väheneb, mis surub nende hinda üles.

Mõju on jõudnud ka Euroopasse. Eelmisel nädalal kallines Rotterdami 95 bensiini hind 5 protsenti, sellel nädalal ulatub hinnatõus 2,9 protsendini. Tonni eest tuleb välja käia juba 636 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077