Eesti suurima ekspordiäri hääbumine

Ericsson.
Ericsson.

Mobiilsideseadmete eksport on seitse kuud järjest vähenenud ning selle põhisüüdlane on meie kunagine ekspordimootor Ericsson.

Meie ekspordi lipulaev, elektroonikatootja Ericsson Eesti annab pea 70% sektori käibest. Ettevõtte aastane müügitulu on üle 1,2 miljardi euro ning see annab tööd pooleteisele tuhandele eestimaalasele. Rootsi suurkontserni käes oli pea kümnendik Eesti juunikuu ekspordist. Kuid veel aasta-kaks tagasi oli see viimane arv üle 14%.

Kui gigant on viimastel aastatel tempot aeglustanud, siis vastukaaluks pakuvad tõusu väiksemad sektorid: esimesel poolaastal kasvas teiste kaubagruppide käive kahe aasta võrdluses pea kümnendiku võrra. “See kompenseerib suuresti mobiilisideseadmete ekspordi tugeva languse,“ kommenteeris Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

Siiski mõjutab Ericsson kõvasti suurt pilti. Kui ettevõte oleks suutnud mulluseid tulemusi korrata, oleks Eesti kaupade eksport kasvanud esimesel poolaastal 9% (statistikaameti andmeil 8% – toim) asemel 13%, tõi Mertsina näite.

Kuna mullu kasvas mobiilisideseadmete eksport augustist novembrini üsna tublisti, siis on lähikuudel kahe aasta võrdluses segmenti ees ootamas langus, prognoosib Mertsina. “Ka Ericsson AB teatas hiljuti, et nõudlus mobiilisideseadmete järele jääb nõrgaks,” märkis ta, tuues ühe põhjusena 4G võrkude ehituse. “See pidurdab küll kogu Eesti ekspordi kasvu, kuid mõju on piiratud,” tõdes ta ja lisas, et tugev välisnõudlus teistes sektorites kompenseerib elektroonikaekspordi languse.

Loe pikemalt Äripäevast

Osale arutelus

  • Urmo Andressoo, Äripäev

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara