Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 19. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Graanul Invest: siseneme agressiivselt Läti metsandusärisse

Raul Kirjanen.
Foto: Andras Kralla
Äripäeva puidutööstusettevõtete edetabelis mullu kolmandale kohale tulnud AS Graanul Invest, Euroopa üks suurim puidugraanulite tootja, jätkab investeeringute tegemist nii koostöötmisjaamade ehitusse kui metsatööstusse.

2015. aasta oli ettevõttele tubli tõusuaasta, kasvasid nii tootmismahud kui kasum. Ligi 243 miljoni euro suuruse müügitulu juures teeniti puhaskasumit 28 miljonit eurot. Aasta varem olid need numbrid vasvalt 138 miljonit eurot ja 13,7 miljonit eurot. 2016. aastaks kavandas Graanul Invest olulist tootmismahtude kasvu. Ehkki majandustulemused ei ole veel avalikud, märkis ettevõtte suuromanik Raul Kirjanen, et tulemused olid paremad kui eelnenud aastal, ent osa potentsiaali jäi siiski kasutamata: „Turg oli aasta teisel poolel väga keeruline, aga loodame oma potentsiaali realiseerida 2017. ja 2018. aasta jooksul.“

Kirjaneni sõnul tõi edu eelkõige Graanul Investi konkurendi, Läti ühe suurima puidugraanulitootja SIA Latgrani ost. Latgranil on Lätis neli tehast, koguvõimsusega 640 000 tonni aastas. Lisaks omandas ettevõte osaluse kahes Eesti metsandusettevõttes: OÜ Karo Mets ja AS Roger Puit aitavad tagada stabiilse tooraine tarnekindluse tehastele, kus tootmine toimub ööpäevaringselt. Karo Metsast, mis tegutseb eelkõige Lääne-Eestis ja on oluline toorainetarnija Imavere tehasele, omab grupp 50%. Roger Puit, mis on üks Eesti suuremaid erametsaomanikke, omades ligi 20 000 hektarit metsamaad, varustab Imavere ja Helme tehaseid. 2014.aasta lõpul hakkasid tööle ka lõpetatud investeerimisprojektid, mille tulemusel toodangumahud kasvasid.

Samas jätkati uute investeeringutega, uue elektri- ja soojusenergiat tootva koostootmisjaama ehitusega Imaveres. Grupi vanim, 2005.aastal ehitatud graanulitehas kasvas kaks korda suuremaks. Imvere koostootmisjaam valmis eelmise aasta suvel – investeeringu kogumaksumus oli 44 miljonit eurot. Tänavu suvel saab valmis Osula koostootmisjaam. „Meie koostootmisjaamad töötavad baasvõimsusel 8300 tundi aastas, seega mingisuguseid erilisi hüppeid me ei oota. Madal elektrihind täna kindlasti survestab neid projekte, aga teisest küljest oleme ise suur elektritarbija ja saame puuduoleva tootluse suures osas odavama sisendi kaudu pelletitootmises tagasi,“ selgitas Kirjanen.

Lisaks tehti väikesemahulisi investeeringuid olemasolevates tehastes: suurema läbilaskevõimega konveierid, võimsamad mootorid graanulipressidele, lisa haamerveskid – see kõik kasvatas tehaste võimsust ja efektiivsust. Graanul Invest investeeris 2015.aastal kokku 154 miljonit eurot.

Tänavused investeeringud lähevad eelkõige Osula koostootmisjaama ehituse lõpetamiseks, ent plaan on jätkata ka investeeringuid metsandusse. Tooraine turg Eestis on Kirjaneni arvates üsna tasakaalus, ent aastaga langenud toodete hinnad teevad tooraine varumise keeruliseks, lisandub ka metsa ja tooraine sertifitseerimise nõue. „Sellel aastal tahaks kindlasti argessiivselt siseneda ka metsandusärisse Lätis, aga ega see lihtne ola. Laual on ka ühe pelletitehase ehitamise projekt Lätis, ent ootame veel turu olulist paranemist. Valdavalt tegeleme uute investeeringute ettevalmistamisega,“ avaldas Kirjanen.

Loe pikemalt Äripäeva teemaveebist Põllumajandus.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077