3. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: tööstusmetallid languses

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andras Kralla
Nädala börsiuudised: rauamaagi krahh jätkub; pallaadium võib peagi plaatinast rohkem maksta; tööstusmetallide hinnad peamiselt languses; Kasahstan hakkab Hiinale tuumakütust tootma; nafta ja bensiin odavnevad.

Rauamaagi krahh jätkub

Rauamaagil läks mai väga kehvasti, aga juunit alustati veel halvema noodiga – hinnad on viimase nädala jooksul langenud veel üle 7protsendi ja jõudnud viimase seitsme kuu madalaima tasemeni, kirjutab Bloomberg.

Muret tekitab eelkõige suurenenud pakkumine, mis on positiivsed signaalid summutanud – näiteks Hiinast tulid andmed, mis annavad märu, et riigi terasetootmine võib olla rekordiline. Nimelt tõstsid Hiina tehased aprillis terasetootmist rekordini.

Singapuris odavnes SGX AsiaCleari futuur neljapäeval 2,2 protsenti, 54,3 dollarini tonnist, mis on madalaim tase alates oktoobrist. Mais odavnes rauamaak 18 protsenti.

Qingdao sadama rauamaagi hind (enim jälgitud hind) odavnes nädalaga 7,1 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 55,97 dollarit, selgub Metal Bulletini andmetest.

Rauamaagi hinnad on sellel aastal väga palju kõikunud. Veebruaris jõudis tonnihind peaaegu 100 dollarini, aga järgmise 3 kuu jooksul toimus krahh, sest ülepakkumine pole tegelikult kuhugi kadunud. Hinnaliikumisi on suuresti võimendanud Hiina spekulaatorid.

Pallaadium võib peagi plaatinast rohkem maksta

Pallaadiumi hinnad on viimasel poole aasta jooksul tublisti kallinenud, sest turg oli 2016. aastal juba viiendat aastat järjest defitsiidis, kirjutab mining.com.

Pallaadiumi hind kallines nädalaga 7,6 protsenti ja unts maksis neljapäeva õhtuks 825,6 dollarit. Aasta algusega võrreldes on pallaadium kallinenud rohkem kui 20 protsenti ning väärismetall kaupleb kahe aasta kõrgeimal tasemel.

Drastiliselt on vähenenud ka pallaadiumi ja plaatina hinnavahe. Thomson Reutersi GFMS meeskonna analüütikute hinnangul on aja küsimus, millal pallaadiumi hind ületab plaatina oma. Plaatina hind odavnes nädalaga 2 protsenti ning unts maksab 934,3 dollarit. Veel veebruari alguses maksis plaatina unts üle 1000 dollari, pallaadium kauples samal ajal 750 dollari juures.

Pallaadiumi kiire hinnatõus ei ole üllatus, sest turg oli 2016. aastal juba viiendat aastat järjest defitsiidis. Lisaks sellele on Hiina ja USA autoturud teinud viimastel aastatel müügirekordeid. Pallaadiumit kasutatakse peamiselt bensiinimootorites ning autotööstus moodustab 70 protsenti väärismetalli nõudlusest.

Commerzbank aga hoiatas, et „nemad ei saa aru, miks pallaadiumi peaks näitama tugevust, sest USA ja Hiina autoturgude kasv on viimasel ajal peatunud ning ETFidest voolab raha välja“.

Kulla hind langes nädalaga 0,1 protsenti ja unts maksab 1264,5 dollarit. Hõbeda hind kukkus 0,2 protsenti, 17,22 dollarini untsist.

Teiste tööstusmetallide hinnad peamiselt languses

Tsingi hind kukkus nädalaga 1,3 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 2600 dollarit. Ühtlasi jõudis tsink kahe nädala madalaima tasemeni.

Alumiiniumi hind langes nädalaga 0,9 protsenti, 1928 dollarini tonnist. Vahepeal jõudis tonnihind ka 1909 dollarini, mis on samuti peaaegu kahe nädala madalaim tase. Metall võib sattuda „lühiajalise ja karmi surve alla“, sest järgmisel nädalal aeguvad kuised optsioonid, ütles investeerimisfirma Kingdom Futuresi direktor Malcolm Freeman.

Nikkel odavnes 1,4 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 8970 dollarit. Tina tonnihind langes 0,2 protsenti, 20 325 dollarini tonnist.

Vase hind jäi nädala lõikes samaks ning tonni eest tuleb välja käia 5682 dollarit.

Kasahstan hakkab Hiinale tuumakütust tootma

Kasahstan hakkab Hiina elektrijaamade jaoks 2019. aastal tuumakütust tootma, mõlemad riigid lõid selle jaoks ka eraldi ühisettevõtte, ütles Ulba Metallurgical Planti ametnik Reutersile.

Kasahstan on ka maailma suurim uraanitootja. Ühisettevõte on alustanud tehase ehitamist Kasahstani suurima uraanitöötlustehase kõrvale.

Kesk-Aasia riigil ei ole tuumarikastamise rajatisi, peamiselt eksporditakse uraani pelletitena või oksiididena. Mõlemad toorained vajavad enne elektrijaamades kasutamist edasist töötlust.

Ühisettevõte tahab aga selle probleemi lahendada ning hakata tootma tuumakütust, mida saavad elektrijaamad kohe kasutada. Rikastatud uraani saadakse Venemaalt või Hiinast, ütles Ulba tehase müügijuht Alexander Khodanov.

Nafta ja bensiin odavnevad

Nafta hind langes sellel nädalal umbes 4 protsenti, sest selgus, et Liibüa on suurendanud oma toodangut, vahendab MarketWatch.

Nimelt on Liibüa naftatoodang tõusnud 827 000 barrelini päevas. Võrdluseks, eelmisel aastal jäi Liibüa keskmine naftatoodang 300 000 barreli juurde päevas.

Kuigi OPEC teatas eelmisel nädalal, et on otsustanud pikendada naftalepet, on hind siiski langema hakanud. “Turul on väga suur ebakindlus naftaleppe efektiivsuse teemal,” kommenteeris Commerzbanki analüütik Carsten Fritsch. “Nafta hind on langeva tendentsiga.”

Lisaks andis Venemaa energiaminister Alexander Novak teada, et 22.-24. juulil peetakse järgmine naftakohtumine.

WTI toornafta odavnes nädalaga 3,9 protsenti ja Brent kukkus 4,4 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 48,6 ja 50,9 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind langes nädalaga 3,2 protsenti ja tonn maksab 535,5 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077