18. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liit: lisanduv pakendiaktsiis on ebamõistlikult kulukas

Kati Rostfeldt
Foto: Erakogu
Praegusele taaskasutamise pakendiaktsiisile lisanduv turule toomise pakendiaktsiis on ettevõtetele ebamõistlikult kulukas, kirjutas Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liit pöördumises riigikogu liikmete poole.

Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liit on seisukohal, et praegusele taaskasutamise pakendiaktsiisile lisanduv turule toomise pakendiaktsiis on ettevõtetele ebamõistlikult kulukas ning ei ole tegelikult vastavuses riigi motivatsiooniga tänaseid probleeme lahendada, kirjutab liidu tegevjuht Kati Rostfeldt pöördumises.  

„Nii üldiste meetmetega ei ole võimalik loobuda suurest osas turule toomise pakendist ning rahandusministeerium halvendab maksupoliitika elluviimisel oluliselt meie ettevõtete majanduskeskkonda,“ märkis Rostfeldt.

Ta lisas, et hüppeline maksukoormuse kasv kahandab ettevõtete konkurentsivõimet ja sunnib kaaluma ulatuslikke ja Eesti majandusele märkimisväärsete tagajärgedega muudatusi.

 „Lisaks sellele, et planeeritud muudatus on täiendav maksu- ja halduskoormus ettevõtetele, peavad selle lisakulu kokkuvõttes kinni maksma lõpptarbijad. Kui maksukoormus pole edasi suunatud tarbijatele, vähendab see otseselt ettevõtete kasumit. Riigi sõnastatud eesmärkide saavutamine on sealjuures küsitav, kuna maksu administreerimise kulu võib osutuda suuremaks kui sellest laekuv tulu. Pakendiaktsiisi koormus on kokkuvõttes suurim madala sissetulekuga lõpptarbijatele,“ rõhutas ta.

Rostfeldt lisas, et Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liidu suurimad tootmisettevõtted, mille kogukäive ulatub aastas 200 miljoni euroni, on läbi viinud mõjuanalüüsid ning keskmiselt hinnanud pakendiaktsiisiga rakenduvat lisakulu 30-50% võrra senisest taaskasutamata jäetud pakendi maksust suuremaks.

„Ettevõtted, kes taaskasutavad pea 100% pakenditest, saab lisakulu olema 10-13 korda senisest suurem (mitukümmend tuhat eurot aastas). Olulisena tuleb välja tuua ka seiskoht, et planeeritud pakendiseaduse muudatus kahjustab meie riigi mainet meie liikmete – trüki- ja pakendiettevõtete - väliste koostööpartnerite ees,“ ütles ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077