Autor: Tööstusuudised.ee • 2. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fortaco Estonia avab enda ajaloole pühendatud näituse

Fortaco tähistab 70. aastapäeva.
Foto: Fortaco Estonia
Fortaco Estonia OÜ tähistab sellel kevadel oma 70. aastapäeva ja avab reedel, 5. mail Narva Hermanni linnuses ettevõtte ajalugu tutvustava näituse.

Näitusel antakse fotode abil ülevaade kõigist tehase aastakümnetest läbi erinevate aegade. 

Fortaco Estonia eelkäijaks loetakse katsetehast, mille ehitamise käskkiri sai allkirja 19. mail 1947. aastal. Esialgselt oli tehas ette nähtud NSV Liidu aatomienergiatööstuse tooraine (haruldaste metallide) ümbertöötlemise tehnoloogiliste lahenduste pooltööstuslike katsetuste jaoks, olles algselt Sillamäe kombinaadi katselaboriks. 1947-1966 oli salastatud sõjatehase ametlik nimi „Postkast nr. 22”, teatas  ettevõte.

„Baltijetsi” tehas oli nõukogude ajal kuulus oma kõrgtehnoloogilise sisseseade poolest, millele polnud Eestis võrdset. Muuhulgas toodeti tehases ka esimesed NSV Liidu kooliarvutid „Juku” (1985).  

1962. aastast algab „Baltijetsi” tehases mittestandardse sisseseade ja aparaatide väljatöötamine ning tootmine käivituvate NSV Liidu aatomienergiatööstuse ettevõtete ja teaduslike instituutide tarbeks.

Praegu on Fortaco Group kümnest erinevates Euroopa riikides töötavast ettevõttest koosnev kontsern. Fortaco Estonia OÜ on kontserni suuruselt teine ettevõte. Ettevõtte toodangust valmib 75-80% endiselt Cargoteci kontserni tellimusel.

Näitus „Fortaco Estonia – 70” on Narva Hermanni linnuse 8. korrusel avatud 5.-25.  maini. Teine sarnane (vähendatud mahus) fotonäitus Fortaco Estonia OÜ ajaloost avatakse samuti 5. mail Narva Turismiinfokeskuses.

Fortaco Estonia OÜ Narvas valmistab keevitatud teraskonstruktsioone Fortaco Grupi tellijatele üle terve Euroopa. Narva ettevõttes töötab üle 460 inimese. Viimase pooleteise aasta jooksul on töötajate arv kasvanud 150 inimese võrra.  

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077