17. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT-teenused muutuvad tootmisettevõtete jaoks liiga kalliks?

Uptime´i tehnoloogiajuht Raimo Seero.
Foto: Andres Haabu
Ekspordile keskenduvad ja tööjõuprobleemiga kimpus Eesti IT-firmad on sunnitud koduturul hindu tõstma ja suurimat muret tuntakse tootmisettevõtete pärast.

Uptime'i tehnoloogiajuht Raimo Seero on hakanud ettevõtetelt kuulma, et nende teenused on liiga kallid. „Häda on selles, et Eesti hinnad on läinud välismaa hindadeks. Eesti tootmise efektiivsus ei ole veel välismaa tasemel,“ väljendas Seero muret peamiselt tootmisettevõtete pärast, kes pelgavad innovaatilisse arengusse panustada, kirjutab Äripäev. 

Tema sõnul ei ole probleem selles, et firmadel seda raha poleks. IT-teenuste olulisust ettevõtte arengu jaoks ei osata lihtsalt väärtustada. Seero hoiatas aga, et kui ettevõtted arvavad, et praegu on kallis, siis varsti on hinnad veel kõrgemad. „Mida aeg edasi, seda paremini müüvad Eesti IT-ettevõtted oma teenust välismaale. Ja seda vähem ja seda kallimalt saab seda Eesti turul osta,“ tõdes ta.

Ehituskeemia tootja Krimelte juht Alar Salum kinnitas, et igakuised väljaminekud ITsse on ettevõtte jaoks üsna oluline, kuid vajalik kulu. „Ega IT ei ole tõesti odav,“ tõdes Salum. Krimeltes kulub iga kuu üle 10 000 euro IT arendusse, kuid ilma sellise baasita ei kujutaks ta ettevõtte ja kogu grupi toimimist ette.

Põhiline IT-kulutuste tegemise põhjus on Salumi sõnul efektiivsus. „Ei kujutaks ette, et kuskil lauakalkulaatori või Exceli tabeliga peaks planeerima tootmist ja aruandeid kokku panema. Selleks oleks ei tea kui suurt armeed inimesi tarvis.“ Krimeltes ongi peamine IT-investeering finantsarvestuse, raamatupidamise ja planeerimise programmi, mida juurutatakse üle kogu grupi ehk ka tütarfirmades teistes riikides. Lisaks kodulehed ja tootetutvustused internetis.  

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077