Autor: Tööstusuudised.ee • 11. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu metallinädal viib kokku noored ja tööstusettevõtted

Tehnobussis on õpilastel võimalus tutvuda erinevate metallitöö seadmetega.
Foto: Tööstusuudised.ee
Tartus toimub 17.-22. aprillil metallinädal, mis aitab tänapäevast tööstustehnoloogiat ning metalli- ja masinatööstuse tulevikuperspektiive noortele tutvustada. Metallinädalal saab metallitööga tutvust teha spetsiaalses tehnobussis, mis seisab AHHAA keskuse parklas.

Eesti Masinatööstuse Liidu tegevjuhi Triin Ploompuu sõnul tuleb seista silmitsi faktiga, et valdkond ei ole noorte jaoks seni atraktiivne olnud. „Põhjus seisneb selles, et paljud õpilased ei ole kunagi ühtegi tööstusettevõttesse sattunud ja ei oska oma tulevikku masinatööstusega siduda,“ sõnas Ploompuu ja lisas, et seda lünka metallinädal täidabki, teatas masinatööstuse liit.

„Soovime läbi metallinädala tutvustada masinatööstuse arengut ja tegemisi, et tekitada noortes huvi masinatööstuse vastu,“ lausus ta.

Masinatööstus on oluline valdkond, mis teeb circa 10% Eesti ekspordimahust. Paljud ettevõtted on kasvamas ja uued tehnoloogiad vajavad nutikaid töötajaid. „Pakume noortele ülevaate tööstusettevõtetest kui ka reaalsest tööelust, karjäärivõimalustest globaalses äris ja palgasüsteemist koos võimalike hüvedega. Meie soov on, et noored teeksid oma tulevikku silmas pidades teadlikke valikuid ja ei unustaks seejuures ka masinatööstust,“ ütles Ploompuu.  

Metallinädalast saavad osa viis Tartu kooli: Raatuse, Variku, Hansa, Kivilinna ja Tamme kooli 7.- 9. klasside õpilased.

Metallitööga saab tutvuda tehnobussis

Nädala jooksul, mil koolist kooli sõidab tehnobuss, on õpilastel võimalik osaleda erinevates töötubades. Lätist pärit tehnobussis saavad õpilased proovida näiteks keevitamist, programmeeritaval pingil töötamist ja 3D-printimist. 

Lisaks sellele toimuvad töötoad, kus saab näiteks meisterdada endale mälupulga, vaadata maailma läbi virtuaalreaalsuse või konstrueerida elektrimasinaid koos Tartu Kutsehariduskeskuse noortega.

Eesti Masinatööstuse Liidu eestvedamisel on õpilastel võimalik käia ka Tartu juhtivates masinatööstusettevõtetes nagu IAC Tartu, Tarmetec ja Hanza Mechanics Tartu. Koole külastavad ja tööstusvaldkonna tulevikuperspektiive tutvustavad aga viie ettevõtte tippjuhid.

Nädalat korraldavad Eesti Masinatööstuse Liit ja Tartu Kutsehariduskeskus. Üritust toetab Mentum AS ning rahastab Euroopa Sotsiaalfondi programm „Tööturu vajadustele vastava kutse- ja kõrghariduse arendamine (PRÕM)“.  Loe täpsemalt: www.khk.ee

Läti tehnobussi sai näha ka sügisel Riias toimunud tööstusmessil TechIndustry 2016.
Foto: Tööstusuudised.ee
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077