Autorid: Jaroslav Tavgen, Jaroslav Tavgen • 28. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis kasv, Lätis kriis

Haapsalu Uksetehase juht Ago Soomre.
Foto: Meeli Küttim
Läti uksetootja kurdab, et nende sektorit on tabanud hullem kriis, kui oli 2008. aastal. Samas kinnitavad täiesti vastupidist tema Eesti kolleegid, kes naudivad kindlat kasvu.

Läti uksetootja Brodoor omanik Juris Saldaks rääkis Läti Delfile, et sektoris, kus tegutseb tema ettevõte, on käes karmim kriis, kui oli 2008. aastal. Äripäeva venekeelne sõsarleht Delovõje Vedomosti uuris Eesti ukse- ja aknatootjatelt, kas ka neid kimbutab samasugune madalseis.

„Ma küll niimoodi ei väidaks,“ ütles akna- ja uksetootja Viking Window juhatuse liige Toomas Agasild. „Eelmisel aastal oli meil - küll väike -, aga siiski kasumi kasv. Turg kasvab, ehkki mitte kõige märkimisväärsemas tempos.“

Suur osa Viking Window toodangust läheb ekspordiks, põhiliselt Suurbritanniasse, Iirimaale ja Norrasse. Seejuures jäi erinevalt varasematest kasvuaastatest eelmisel aastal Suurbritannia müük samale tasemele. Põhjuseks Brexit, märkis Agasild. „Britid on hakanud investeerimisotsuseid tegema pikema otsustamise peale,“ selgitas ta.

Kasvanud on ka Eesti turg, mille taganttõukajaks on praegune kinnisvarabuum, leidis Viking Window juht.

Kriisi ei näe ka Haapsalu Uksetehase ASi juhatuse esimees Ago Soomre, kelle sõnul liigub turg tõusujoones. Tema ettevõtte käive kasvas eelmisel aastal 4% võrra (2015. aastal oli käive 8,93 mln eurot). Kasum kerkis mullu veelgi jõudsamalt, üle 15%.

Loe pikemalt Äripäevast

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077