7. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parafiini import muutub tootjatele lihtsamaks

Küünalde tootmine Hansa Candle-s.
Foto: Andres Haabu
Tänavu 1. juulil jõustub Euroopa Liidu määrus, mis avab Eesti ettevõttele tootmiseks vajaliku parafiini kvoodi ja võimaldab toorainet importida soodsamalt väljastpoolt ELi. Eesti ettevõte Hansa Candle taotles kvooti koos Läti, Poola, Portugali ja Hollandi ettevõtetega.

„Kvoodi kehtestamine vähendab ettevõtte tollimaksukoormust ja on põhjendatud, kuna tootmiseks vajalikku toorainet Euroopa Liidus napib,“ ütles rahandusminister Sven Sester pressiteate vahendusel. „Kvooti taotles ettevõte. Tulime nende algatusele vastu ja tegime erandi soovitud kaubale, et edendada meie eksportivat tööstust.“

Eestis ja Euroopa Liidus toodetud parafiini kogus on viimastel aastatel märkimisväärselt vähenenud ning väheneb tulevikus veelgi. Praegu ei piisa juba olemasolevatest kohalikest parafiinivarudest Eesti ja teiste ELi riikide parafiinitoodete tööstuse vajaduse katmiseks. Seetõttu on nõudlust võimalik katta ainult impordiga väljastpoolt ELi. Eesti ettevõtted kuuluvad peamiselt väikeste ja keskmiste ettevõtete hulka ning seetõttu annab tariifikvoodi laienemine konkurentsikeskkonnas suure eelise.

Kolmandatest riikidest vajaliku parafiini impordile on kehtestatud impordimaks, mis tõstab juba niigi kõrgeid kulusid veelgi. Tariifikvooti rakendatakse selleks, et ELi tootjad saaksid importida tootmiseks vajalikke tooraineid tasumisele kuuluva tollimaksusumma võrra soodsamalt. Ühepoolne tariifikvoot avatakse kaubakogusele, mis on toorainena või pooltootena vajalik kasutamiseks ettevõtluses ja mida saab hankida ELi liikmesriikidest, kuid mitte piisavas koguses.

"Tänan ministeeriumi hea koostöö eest. See on suurepärane näide sellest, kuidas valitsus saab luua paremaid tingimusi Eesti tööstusettevõtetele ja hoolib kohalikest ettevõtetest. Mul on hea meel, et valitsus on võtnud vaevaks aidata meie ettevõttel Eestis tegutseda ja oma toodangut eksportida," ütles ASi Hansa Candle juhatuse liige ja müügijuht Harri Juhani Aaltonen. "Peame turul võistlema Hiina küünlatootjatega. Seetõttu muudab võimalus Hiina päritolu toorainet soodsamalt importida konkurentsiolukorra meie suhtes ausamaks."

Hansa Candle toodab oma Viljandi tehases rohkem kui pool miljardit teeküünalt aastas ja annab tööd rohkem kui 130 inimesele. Ettevõte ekspordib oma toodangut 26 riiki, eksport annab Hansa Candle’i müügitulust rohkem kui 90 protsenti.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077