6. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Greencube - isepäine ja väike, aga hea lennuga

Greencube'i omanik ja juht Henri Bekmann
Foto: Lihula Teataja
Iga ettevõtte elus tuleb vahetevahel ette ühe või teise arenguetapi läbimist tähistavaid sündmusi. Peatutakse siis korraks selle mõtestamiseks ja minnakse argipäevadega edasi. Tööd tegemata sündmusi ei sünni.

Greencube OÜ asutas 2014. aastal selle omanik ja juht Henri Bekmann. Veel samal aastal valmis ettevõttel esimene tehasevalmis puitmaja. Et Greencube’is toimunut ja toimuvat mõista, tuleb aga alustada veel kaugemalt.

Greencube asub Lõuna-Läänemaal Hanila valla keskuses Kõmsil ja Lihulas. Bekmann on pärit samast vallast, Mõisakülast. Väljaõppelt kokk, on ta töötanud peakokana ja müügimeeste juhina lihatoodete alal. Hingelt on aga endiselt maapoiss. Pole siis ime, et tahtis koju tagasi, linnaelu tüütas. Aga et maale tulla, peab olema, kuhu tulla. Paraku pole sealt sobivat vaba töökohta tihtilugu võtta.

Bekmann püüdis kõigepealt teha Hanila mailgi midagi toiduainetööstusest. Ei tulnud välja – ei leidnud vastavat tööväge. Puutöömehi aga oli. Tekitas siis sinna puidu töötlemise. Ehk parem oligi – Bekmann on loomult rahutu, tahab ühtejärge midagi uut ette võtta. Rutiin talle ei sobi.

Kui Bekmann Greencube’i asutama hakkas, kuuldus asjaomastest ringkondadest siit-sealt, et see on pehmelt öeldes pöörane samm. Eestis oli juba siis üksjagu puidust tehasemaju tootvaid ettevõtteid ja nüüd veel üks?!

“Leidsime oma niši – hakkasime tegema väikemaju, millele siis mujal erilist tähelepanu ei pööratud. Ja lõime läbi. Saime jala ukse vahele. Toodame seesuguseid praegugi, sest nõudlus püsib. Väikemajad on laiale ostjaskonnale taskukohased,” ütleb Bekmann.

Väikemaja ei vaja ehitusteatistki

Greencube ehitab maja valmis, tõstab treilerile, sõidutab kohale ja paneb kraana abil paika. Vaid kommunikatsioonide otsad peavad ees ootama – need ühendatakse majaga ning omanik võib veel samal päeval sisse kolida.

Tellijaid säästetakse dokumendikuhilate täitmisest. Näiteks võeti väikemaja põrandapinna suuruseks 19,92 ruutmeetrit, see tähendab, et pole vaja ehitusteatistki. Seda nõutakse alates kahekümnest ruutmeetrist. Greencube abistab ostjaid ka kontaktide loomisel ja ametiasutustega suhtlemisel.

Majad ehitatakse kodumaisest tugevussorteeritud puidust. Nende esikülg on suhteliselt väikesel pinnal viibijates avarusetunde tekitamiseks tehtud karastatud klaasist.

Ajapikku hakkas Greencube tootma ka suuremaid maju. Ehitatakse paari­kümne kuni paarisaja ruutmeetriseid maju – suuruse määrab ostja. Seejuures on ostjatel võimalus projekte mõistlikkuse piirides muuta. Näiteks öelda, kas teha uksed-aknad sinna või tänna, kas värvida maja seda või teist värvi.

Ka kunsti õppinud Bekmann seadiskoos kohaliku arhitekti Anu Vaarpuuga kokku Greencube’i toodangu kataloogi. Praegu 30 mudeliga kataloogi täiendatakse pidevalt.

Uuele sihtrühmale

Võib toota kuitahes head kaupa ja pidada kuitahes uhkeid plaane, aga kui teised sellest teada ei saa, siis kasu pole –kaup jääb seisma. Kulu on kantud, aga tulu ei tule.

Greencube on oma potentsiaalseid ostjaid teavitanud näiteks näidismajade ja ajakirjanduse abil. Tavalist lehereklaami peetakse siin ülemäära kalliks ja väheefektiivseks. Mõnda näidismaja tutvustatakse mitmel pool. Näiteks oli varem Virtsus välja pandud suvila möödunud kuul Tallinnas Vabaduse väljakul Raadio2 ajutiseks stuudioks.

Hexagon

Greencube’i kärgmajakesed, loodud kasutamiseks kriisipiirkondades.Eeskujuks võeti mesikärg.Põrandapinda kärjekannus 12,5 m2. Sellest piisab kodu kaotanud põgenikeperele hädapäraseks ajutiseks elamiseks.Koosneb kümnest ristkihtpuitplaadist soojustatud detalist, mille kaks meest jõuavad ainult kruvikeeraja abil paari tunni jooksul majaks kokku panna. Nad ei pea isegi ehitajad olema.Konstruktsioon on tugev ja ilmastikukindel, peab näiteks vastu lume raskusele. Majal on lamekatus, pakettaken ja lukustatav välisuks.Vedada saab merekonteineriga või helikopteriga. Ühte konteinerisse mahuvad kaheksa majakese detailid.Võimaldab külg külje kõrvale paigutades luua miniküla.Kriisi möödudes võib muuta nt saunadeks või millekski muuks.

Nüüd aga avanes hoopis uus võimalus: osavõtt Eesti suurimast äriideede konkursist Ajujaht. Greencube võtab sellest osa kriisipiirkondadesse kavandatud kärgmajakesega. Konkursile laekus 319 osavõtusoovi. Nende hulgast valiti välja 30 kobedaimat. Kõik need kaitsesid žürii ees oma ideid. Väljavalitute hulka platseerus ka Greencube’i töö. Järgmisel kuul valitakse neist kolmekümnest välja seitse ning aprillikuus on lõppvoor. 

Greencube’il on konkursil head väljavaated. “See töö on üks kõige kõrgema hinde saanutest,” ütles žürii liige Krista Kink Tallinna ettevõtlusametist. “Väga innovaatiline ja põnev lahendus.”

Jõulude lävel üllatas Greencube’i välisministerium. Selgus, et mõeldakse samas suunas. Nimelt esitab välisministeerium hiljemalt märtsikuus koostöös Tallinna Teaduspargiga Tehnopol Üleilmsele Humanitaarabi 0rganisatsioonile viis Tehnopoli liikmete tööd. Greencube kuulub Tehnopoli. 

Kui need tööd äratavad huvi, saab autor sealt vastavalt ettevõtte profiilile ühe kolmest toetusest: investeeringu pakutava toote testimiseks kriisipiirkonnas, investeeringu tootearenguks või koha riistvaralises kiirendiprogrammis Genfis.

“Nii head uudist ei oleks küll oodata osanud,” ütleb Bekmann. 

Ühtaegu läbivad konkursist osavõtjad ulatusliku koolitusprogrammi, kus neid õpetatakse koostama senistest paremaid ärimudeleid ning täiustama tootmist ja turustamist. Koolitus on pingeline ja kasulik.

Kõmsist jäi väheks 

Tööd alustades rentis Greencube tootmispinnaks 375 ruutmeetrit metallitööstusettevõtte K.MET kaarhallist Kõmsil. Sellel mahub korraga ehitama kahte väikemaja.

Et aga tellimusi muudkui tuli, küsiti lisa Lihulast Mehtrans ASi tootmishoonest. Sealt võeti esimese soojaga 275 ruutmeetrit, hiljem veel 350 ruutmeetrit. Lihula tsehhi boonused on avar lao­plats ja telfer. 

Kokku tegutseb ettevõte praeguseksniisiis 1000 ruutmeetril. Linnakohas ei ole see ehk tähelepanu väärt, aga maal avaldab muljet.

Eristub teistest puitmajatootjatest

Lauri Kivit, Eesti Puumajaklastri juhataja:"Hindan Greencube’i kõrgelt, on omanäoline ja isepäine ettevõte. Edumeelne ja turustamisvõimeline. Tubli töötajaskonnaga. Ei soovita neil midagi teisiti teha, jätkaku samas vaimus. Eestis on puidust moodulmaju tootvaid ettevõtteid hinnanguliselt veerandsada. Osa ei ole veel meie klastri liikmed. Kui enamik neist on keskendunud mitmekorruselistele kortermajadele, siis Greencube teeb väikemaju. Esimesi toodetakse rohkem, teisi vähem."

Nagu eespool vihjatud, ei tee Greencube piltlikult öeldes massõmblust, vaid rätsepaülikondi. Päris oma pükse rätsepmeistritel aga polegi? “Küll püksid ka tulevad. Praegu tunneme ennast hästi rendipindadel. Pealegi on oma tootmishoone rajamine oluliselt kallim. Kogume raha,” märgib Bekmann.

Suureks ei taha saada 

Esialgu ei olnud Greencube’il oma meestele mõnikord pidevat tööd anda – alguse asi. Mõistagi ei meeldinud see ei töövõtjatele ega ka tööandjale. Nüüd on see mure ammu murtud, tellimusi on varuks mitme kuu jagu.

Alustati kolme töötajaga. Äsjasel aastavahetusel oli neid Greencube’i palgalehel üheksa. Kasutatakse ka alltöövõtjate töömehi. Mida rohkem tööd, seda rohkem töökohti. Kohalikud kogukonnad on ettevõttele selle eest tänulikud. 

Siiski ei taha Greencube saada suurettevõtteks. “Väiketootmine on paindlik. Väike on ilus,” ütleb Bekmann.

Ettevõttes valitseb meeskonnavaim. Muidugi saab iga tootmisjuht oma meeskonna kokku seada endast rumalamatest, et siis oma tarkus teravamalt silma torkab. Otstarbekam on aga kollektiivikujundada ühesuguse intelligentsitasemega liikmetest. Nii Greencube’is tehtigi. Mõeldes Bekmannile, kerkivad silme ette ka näiteks ostu- ja müügijuht Ricco Saadre, tööjuht Indrek Jõgise ja puusepp Aarne Alpius. 

Kõva töö käib Greencube’is ka praegu, talvisel ajal. Loomulikult on ehitajatel oma tööd katuse all mõnusam teha kui väljas – ilma meelevallas.

Haare laieneb

Maju ehitatakse Soome, Rootsi, Norrasse ja Saksamaale. Tee välisturule käib läbi koduturu. Kes siin kanda on kinnitanud, seda võetakse ka seal võimeka ja usaldusväärsena. Greencube on.

Lisaks majadele hakkas Greencube hiljaaegu tootma ka nende seinu. Et need näiteks Norrasse saata, kus seintest majad kokku monteeritakse. Nii ei ole vaja meritsi majades olevat õhku vedada ning kohapeale transpordiks saab kasutada ka helikopterit. 

Ühte merekonteinerisse mahub osadena kaheksa maja. Nende kokkupanek kohapeal jätab aga seal tegemiseks rohkem tööd – kas valida majade või seinte vedamine, otsustab tellija.

Mõned näited ka talviselt koduturult: paarisajaruutmeetrised majad Pärnumaale ja Läänemaale, rookatusega rannamaja Virtsu ja külalistemaja Saaremaa nunnadele.

Greencube’ist võib edaspidigi pomm­uudiseid oodata. Bekmann on praegu alles 31aastane. Jõuab.

Greencube'i loodud kärgmajakesed on mõeldud kriisipiirkondadesse.
Foto: Greencube

Autor: Tõnu Talvar, kaasautor

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077