19. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Danske: töötleva tööstuse kasvu veab tekstiili- ja elektriseadmete tootmine

Danske Banki Balti peaanalüütik Rokas Grajauskas
Foto: Danske Eesti
Töötlev tööstus kasvab praegu viimase kahe aasta kiireimas tempos ja seda veab eeskätt tekstiili- ja elektriseadmete tootmine, kirjutab Danske Banki Balti peaanalüütik Rokas Grajauskas jaanuari ülevaates.

Järgneb Rokas Grajauskase kommentaar:

Eesti tööstustoodangu mahud lähenevad rekordilistele näitajatele. Novembrikuine kasv oli aastases võrdluses 9,3%. Sellele tulemusele aitas tublisti kaasa kaevandamine, sest naftahindade üleilmse taastumise tõttu suurenes taas põlevkivikaevanduste töömaht. Samuti kasvab töötlev tööstus praegu viimase kahe aasta kiireimas tempos (novembris oli aastane kasv 5,4%) ja seda veab eeskätt tekstiili- ja elektriseadmete tootmine.

Töötleva tööstuse head tulemused kajastuvad ka ekspordinäitajates – 2016. aasta algas küll kehvasti, ent teises ja kolmandas kvartalis kasvas kaupade eksport aastases võrdluses vastavalt 4,6% ja 5,0%. Teenuste eksport suurenes samal perioodil aastases võrdluses vastavalt 7,2% ja 6,9%. Seetõttu võib öelda, et üle mitme aasta oli 2016. aasta majanduskasvu peamine tegur taas eksport.

2016. aasta kolmandas kvartalis oli SKP aastane kasv 1,3%. Seda toetas eratarbimise märkimisväärne suurenemine (+3,9% aastases võrdluses), ent kahandas investeeringute jätkuv vähenemine (–8,4% aastases võrdluses). Euroopa Liidu vahendite väljamaksete vähenemine, seoses üleminekuga uude rahastamisperioodi, kahandas 2016. aastal investeeringute ulatust. Tootmisvõimsuste kõrge rakendatuse tase (see on kõrgeim alates 2008. aastast) ja ELi ra- (tööotsijate hulk paljudes riikides on üsnagi suur ja kaugel nö palgakasvusurveid tekitavatest tasakaalutasemetest). Usume, et EKP pikendab tänavu järjekordselt oma kvantitatiivsete leevendusmeetmete paketi kestvust. hastuse taastumine peaksid tänavu tagama suurema investeerimisaktiivsuse. 2017. aastal peaksid kõik peamised SKP komponendid olema tõusuteel. Meie prognoosi järgi kasvab Eesti majandus 2017. aastal 2,1% ja 2018. aastal 2,4%.

Danske Banki pikema kuuülevaatega saad tutvuda SIIN.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077