18. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome püüab suurt kala - Tesla hiigeltehast

Tesla gigatehas Nevadas ehituse ajal
Foto: Scanpix/Reuters
Vaasa linn kavatseb kindlalt kaasa lüüa konkurentsis USA autotootja Tesla hiigeltehasele, mis hakkaks Euroopas tootma akusid.

Juba lõppvooru saamine oleks suur asi.

Kauppalehti kirjutab, et Soome ei torma konkureerima riiklike toetustega – sest keegi jaksab alati üle maksta –, vaid panustab eelkõige kohaliku energiaklastri ja kaevandusala oskusteabe väljapakkumisele. Samuti asuvad Soomes Euroopa ühed suuremad liitiumivarud, mis on akude tootmise tooraine. Sel nädalal käivituvas projektis lööb Soomes kaasa ligi 120 avaliku ja erasektori esindajat, kirjutab leht. Suurfirmadest on kaasatud ABB, Wärtsilä, Fortum ja Valmet Automotive.

Otsuse, kuhu tehas Euroopas rajada, peaks Tesla langetama aasta jooksul. Vaasa linnapea Tomas Häyry sõnul algavad läbirääkimised Teslaga võimalikult pea.

Esimese gigatehase elektriautode akude valmistamiseks rajas Tesla USAs Nevada osariigis ja see valmis läinud aastal. Kasu tehasest Nevada osariigile on hinnatud ca 100 miljardile dollarile, mistõttu on kerge mõista ka Vaasa huvi, kirjutab leht.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077