6. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: nafta hind tõusis tippu

Blogi autor Mait Kraun
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: rauamaagi hinnatõus ei saa jätkuda; kulla hinnatõus võiks kauplejate hinnangul jätkuda; pallaadiumi hind tõusis üle 10 protsendi; nafta hind tõusis 18 kuu tippu.

Rauamaagi hinnatõus ei saa jätkuda

Rauamaagil on 2016. aasta tõusu väga keeruline jätkata. Hinnad tõusid eelmisel aastal kiiresti ning paljud investorid kaotasid langusele panustades raha. Nüüd on probleemid selgemalt esile kerkinud – pakkumine on jätkuvalt kõrge ning Hiina sadamates on varud rekordkõrgel.

Mereteedel veetava rauamaagi kogused on kasvanud ning kaevandajad püüavad kõrgematest hindadest kasu lõigata, mis tähendab, et tootmismahte hakatakse suurendama, ütles investeerimisfirma Marex Spectroni analüütik Tan Hui Heng. Sellele lisaks on nõudlus jahenemas, mis peaks rauamaagi hinnad uuesti langema panema, lisas ta. Ka suuremad investeerimispangad prognoosivad odavnemist.

Hiina, spekulandid ja kivisüsi aitasid hinnal tõusta

Rauamaagi hind tõusis 2016. aastal 81 protsenti, vaatamata sellele, et analüütikud prognoosisid pakkumise kasvu ning tarbimise vähenemist. Hiina hakkas oma majandust aga agressiivselt stimuleerima ning see aitas terasetootmist hoida kõrgel tasemel. Lisaks sellele on rauamaaki toetanud ka rekordilised kivisöe hinnad ning spekulandid, kes on tõusu võimendanud.

„Sellel aastal tuleb turule rohkem pakkumist, seega võiks hinnad 80 dollari juurest alla tulla,“ ütles Clarksonsi analüütik Jeremy Sussman. „Tõsi, me ootame siiski järk-järgulist langust, mitte järsku krahhi, mida paljud jätkuvalt prognoosivad.“

Pessimistlikumad ootused panid tooraine hinna sellel nädalal langema. Rauamaak odavnes 5,2 protsenti ja tonn maksis reede pärastlõunaks 76,25 dollarit.

Kulla hind võiks tõusu jätkata

Kullaturu kauplejad on väärismetalli osas positiivselt meelestatud, selgub uuest küsitlusest.

Bloombergi läbiviidud küsitlusest selgus, et kauplejate optimism on viimase aasta kõrgeimal tasemel. Väärismetalli peaks vastanute sõnul toetama Euroopa poliitilised arengud ning Aasia nõudluse paranemine. Kuld tegi äsja viimase kahe aasta suurima kvartaalse languse, aga sellel nädalal on väärismetall tõusmas kiireimas tempos alates aprillist.

„Eurotsoonis on mitmeid päästikuid, mis võiks vallandada järgmistel kuudel kriisi. India ja Hiina ostmine on jätkuvalt tugev ning Donald Trumpi poliitikad põhjustavad inflatsiooni,“ ütles investeerimisfirma Adrian Day Asset Managementi president Adrian Day. „Kõik see on kulla jaoks positiivne.“

Kuld on sellel nädalal kallinenud, sest dollar taandus 14 aasta kõrgeimalt tasemelt ning investorid arvavad, et Trumpi fiskaalpoliitika kiirendab USA majanduskasvu ja inflatsiooni. Eelmises kvartalis langes väärismetalli hind 13 protsenti, sest selgus, et Föderaalreserv tõstab intresse oodatust kiiremini.

Nädalaga kallines kuld 1,3 protsenti ja unts maksab 1176 dollarit. Hõbeda hind tõusis 1,9 protsenti 16,53 dollarini untsist.

Palaadiumi hind tõusis üle 10 protsendi

Autode katalüsaatorites kasutatava pallaadiumi hind tõusis järsult, sest arvatakse, et valitsuse kulutuste tõus ja maksukärped USAs ja Hiinas aitavad automüüki tõsta, vahendab Reuters.

Metall, mida kaevandatakse peamiselt Venemaal ja Lõuna-Aafrikas, on sellel nädalal tõusnud rohkem kui 10 protsenti. Plaatina hind kallines 7 protsenti.

„Pallaadiumi fundamentaalnäitajad on väärismetallide seas parimad,“ ütles UBS Wealth Managementi toorainete analüütik Giovanni Staunovo. „Pakkumise kasv on peatumas ning nõudlus kasvab, millele aitab kaasa tugev automüük nii USAs kui ka Hiinas. Tõenäoliselt on turg ka sellel aastal defitsiidis.“

„Uue presidendi maksukärped ja fiskaalne stimuleerimine peaks tarbijate kindlustunnet parandama, mis suurendab omakorda kulutusi suurematele asjadele, näiteks autodele,“ ütles Mitsubishi analüütik Jonathan Butler. Ta lisas, et eelmisel aastal kardeti automüügi tippu, aga Trump võib olukorda muuta.

Palaadiumi hind tõusis nädalaga 10,8 protsenti 743,19 dollarini untsist. Plaatina kallines 7,4 protsenti ja unts maksab 969,59 dollarit.

Teistest toorainetest kallines vase hind 0,6 protsenti ning tonn maksab 5580 dollarit. Tsingi hind tõusis 1,4 protsenti ja tina lisas 1 protsendi. Kummagi tonn maksis reede pärastlõunaks vastavalt 2618 ja 21 075 dollarit. Alumiinium odavnes 0,1 protsenti 1702,5 dollarini tonnist.

Nafta hind tõusis 18 kuu tippu

Nafta hind tõusis sellel nädalal viimase pooleteise aasta kõrgeima tasemeni, sest Omaan ja Kuveit teatasid tootmismahtude kärpimisest, vahendab Bloomberg.

Brenti toornafta kallines 1,8 protsenti ja WTI lisas 0,6 protsenti. Kummagi barrel maksis reede lõunaks vastavalt 57,38 ja 54,21 dollarit.

Omaani ja Kuveidi esindajad teatasid, et on otsustanud OPECi leppest kinni pidada ning tootmismahte kärpida. Nafta hinna tõusu toetas ka asjaolu, et Hiina tööstusjuhtide indeks tõusis ning andis seega märku, et Hiina nõudlus nafta järele võib lähitulevikus suureneda.

Kuveit on teatanud, et kärbib päevast naftatoodangut 130 000 barreli võrra päevas ehk 2,75 miljoni barrelini. Omaani kärped on mõnevõrra väiksemad, 45 000 barrelit päevas.

“Kui me näeme, et teisedki riigid hakkavad tootmist vähendama, on see turule positiivse tulemusega,” kommenteeris CMC Marketsi analüütik Ric Spooner. “Tulevikus peaks kindlasti aga vaatama seda, kuidas reageerivad asjale kildanafta tootjad.”

Rotterdami bensiini hind tõusis nädalaga 3,3 protsenti 544 dollarini tonnist. Viimaste nädalate tõus on olnud korralik. Kuna kallinemine jõuab Eesti tanklatesse teatava viiteajaga, siis võib oodata bensiinihindade jätkuvat kallinemist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077