Autor: Harro Puusild • 6. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata, mida ja keda oli näha Läti messil TechIndustry 2016

Eesti Masinatööstuse Liit Riias toimuval messil TechIndustry 2016.
Autor: Harro Puusild
Eesti Masinatööstuse Liit külastas 1. detsembril Riias toimuvat metalli- ja masinatööstuse messi TechIndustry 2016. Vaadake galeriist, mida messil näha võis ja kes väljasõidul osalesid.

Riias toimuva TechIndustry külastuse korraldamine on Eesti Masinatööstuse Liidul kujunenud traditsiooniks. Tänavu viis liit oma liikmed ja koostööpartnerid juba kolmandat korda sealset messi vaatama. TechIndustryl osales 270 eksponenti.

Lisaks korraldas masinatööstuse liit koostöös oma Läti, Leedu ja Saksamaa sõsarorganisatsioonidega ka seminari, kus räägiti sektori olukorrast ja arengutest neljas riigis. Kohal olid Läti MASOC, Leedu Linpra ja Saksamaa Nordmetall.

MASOCi juht Toms Grinsfelds selgitas kuulajatele, et kuigi sektori investeeringud on tublisti kukkunud, on viimasel ajal Lätti siiski ka uusi tehaseid rajatud. Näiteks rajati Riiga Baltic Bearing Company tehas, kus toodetakse erinevaid laagreid. Tehas annab tööd 107 inimesele ja selle investeeringute maht oli 9 miljonit eurot.

Probleemid on Lätis aga Eestiga väga sarnased. MASOCi 2016. aasta uuringu järgi tunnevad ka Läti masina- ja metallisektori ettevõtted enim puudust headest spetsialistidest. See probleem on võrreldes 2015. aastaga süvenenud. Peamisteks väljakutseteks peetakse Lätis ka seadusandlust ja tellimuste vähesust.  

Linpra juht Gintaras Vilda rääkis kuulatajatele Leedu olukorrast ja tõi välja, et peamised ekspordi sihtriigid on Leedu masina- ja metallisektorile Saksamaa ja Rootsi. Väljaspool Euroopa Liitu on olulisim ekspordipartner aga Norra.

Seminaril tõdeti, et Venemaa majanduslik olukord ja poliitika on ühtmoodi räsinud kõigi kolme Balti riigi ida-suunalist ekspordimahtu ning turgu tuleb leida mujalt.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077