17. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiatulevik on võimuladviku maalida

"Kas tahame, et kogu võimekus elektrit toota oleks Eesti sees olemas?“ küsis Ando Leppiman konverentsil.
Foto: Raul Mee
Eesti tänast turuolukorda iseloomustab väga madal energia hind, mistõttu lükkavad ettevõtted investeeringuid edasi. Hinna vägisi madalal hoidmine viib kapseldumiseni, hoiatasid energeetikaasjatundjad 16. novembril toimunud Energiakonverentsil.

„Lähimate kümnendite jooksul hakkab energeetikat enim mõjutama kliimapoliitika,“ sõnas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsler Ando Leppiman kolmapäeval toimunud energiakonverentsil, kus valdkonna helgemad pead võtsid sihikule Eesti, Euroopa ja maailma energeetikatuleviku.

Leppimani sõnul on tähtis see, kuivõrd suudame välja arendada uusi lähenemisi ja tehnoloogiaid. „Heas mõttes tullakse kapist välja ja mõeldakse boksist väljas,“ selgitas ta. Praegu on tema sõnul raske prognoosida, täpselt millised tehnoloogiad meil kümne aasta pärast kasutada on.

Omadega ristteel

Vastavalt Pariisi kliimakokkuleppele, on ka Eesti eesmärk kasvuhoonegaaside õhkupaiskamist vähendada. Majandusministeeriumi energeetika osakonna juhi Timo Tatari sõnul ületab Eesti CO2 emissoon ühiku kohta paljusid naaberriike mitu korda. Leppimani sõnul tuleb probleemiga tegelda, aga sammhaaval. „Kindlasti ei saa me olla otsekui paavstiks ja panna põlevkivisektorit kinni,“ illustreeris ta.

Lisaks andis riigikontrolli auditijuht Kaire Kuldpere konverentsil hinnangu Eesti Energia arengukavadele. „Riik ei tea, kas saab põlevkivi kaevandamisest ja kasutamisest väärilist tulu,“ sõnas Kuldpere, kelle sõnul puudub meil ülevaade põlevkivi kaevandamise ja töötlemise mõjudest tervisele, sotsiaalmajanduslike keskkonnale ja paljule muule.

Konverentsil esinenud Eesti Energia juhatuse liikme Margus Valsi sõnul on ettevõte võtnud investeeringutes uue suuna. „See maailm, mis meil oli 10 aastat tagasi, kus teeme reguleeritud hinnast lähtudes ühe investeeringu ära ning opereerime seda 30-50 aastat, on möödas,“ sõnas Vals oma ettekandes. 

Loe pikemalt edasi Äripäevast

16. novembril toimus energiasektori suursündmus Energikonverents 2016, mida korraldavad Äripäeva teemaveeb Tööstusuudised.ee ja advokaadibüroo GLIMSTEDT.

Autor: Urmo Andressoo, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077