Autor: Harro Puusild • 15. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigi huvi maagaasi vastu on kasvanud

Eesti Gaasi tegevjuht Ants Noot.
Foto: Andres Haabu
"Riigil on tekkinud huvi maagaasi valdkonda varasemast konstruktiivsemalt suhtuda ja arengusse panustada,” ütleb Eesti Gaasi tegevjuht Ants Noot, kes esineb juba homme, 16. novembril toimuval Energiakonverentsil.

Gaasituru suuremad trendid

Maagaas. Asendab järjest enam tahkeid fossiilseid kütuseid, sest põhjustab vähem kahju keskkonnale ning toetab tõhusamalt taastuvate energiaallikate osakaalu suurendamist.LNG. Tuleb transpordisektorisse ja seni gasifitseerimata maapiirkondadesse.Biogaas. Biometaani tootmise algus ja selle müük surugaasitanklates.Kauplemine. Ettevalmistused Euroopa gaasivõrkudega ühinemiseks toovad kaasa varasemast keerukamad tingimused. Põhjuseks nii eri riikide ülekandevõrkude ühtlustamine kui ka gaasi enda kauplemistingimuste muutused.

 

 

Eesti Gaasi juht Ants Noot ütleb, et maagaasi valdkonda on riik hakanud tõsisemalt suhtuma. “Huvi maagaasi vastu on tarbijate seas jätkuvalt olemas, kuivõrd tegemist on soodsa, mugava ja puhta energiaallikaga. Ka riigil on tekkinud huvi maagaasi valdkonda varasemast konstruktiivsemalt suhtuda ja arengusse panustada,” märgib Noot.

Konkurents gaasiturul on Nooda sõnul aga intensiivsemaks muutunud ja lisandunud on uusi tegijaid. “Eesti Gaas omalt poolt on valmis mitte ainult gaasiturul, vaid energiaturul tervikuna aktiivselt konkureerima, säilitades oma positsiooni juhtiva gaasipakkuja ja -eksperdina,” lisas ta. Noot lisab, et gaasi hind on kolm viimast aastat langenud ja edasine sõltub eeskätt maailma nafta- ja gaasiturul toimuvast.

“Võib eeldada, et 2017. aastal maagaasi hinnad praeguseks tõusnud naftahinna mõjul mõningal määral kallinevad ning seda kõigi edasimüüjate jaoks. Prognoosime hinnatõusuks ca 10%,” sõnas Noot.

 

 

ÜKS KÜSIMUS 

Eesti Gaasi omanikeringi lisandus tänavu läbi Trilini Energy OÜ ka Infortar AS. Millist mõju uue suuromaniku lisandumine ettevõttele juba avaldanud on?

Ants Noot, Eesti Gaasi tegevjuht

Omanikuvahetus on Eesti Gaasile mõjunud elavdavalt. See on andnud meile võimaluse tegevust laiendada ja siseneda uutesse ärivaldkondadesse.

Kui varem pakkusime elektrit pigem kõrvaltootena olemasolevatele klientidele, siis nüüd on selge eesmärk müük ja kasv koguturul. Näeme head potentsiaali ja kavatseme laieneda transpordisektoris. Praegu on surumaagaasi kasutamine bensiiniga võrreldes ligi kaks korda odavam ja maagaasil sõitvaid sõidukeid ostetakse üha enam. Seetõttu tegeleme aktiivselt oma surugaasi tankimisvõrgu laiendamisega. Tallinki LNG laev Megastar saab olema meie esimene suurprojekt meretranspordis. Hea võimalus maagaasi kasutuse laiendamiseks on elektri ja soojuse koostootmisjaamade ehitamises, mis aitavad kokku hoida ettevõtjate kulusid elektrile, oleme siin paar projekti algatanud. Ning loomulikult intensiivistame uute suundade kõrval ka oma senist põhitegevust ja tõhustame organisatsiooni.

 

NB! Põhjaliku ülevaate energiaturu arengutest ja tulevikusuundadest annab 16. novembril 2016 toimuv Energiakonverents, mida korraldavad juba seitsmendat aastat koostöös GLIMSTEDT ja Äripäev. Konverentsi programm ja täpsem info on leitav siit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077