Autor: Tööstusuudised.ee • 3. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia valmistub Narva karjääris allmaakaevandamiseks

Margus Vals
Foto: Raul Mee
Eesti Energia kuulutas välja hanke kombainkaevandamise tehnoloogia ostuks, et alustada 2019. aastal Narva karjääris allmaakaevandamist. Narva karjääri lõunaosas on põlevkivikiht sügavamal maa all, mistõttu on otstarbekam seal karjääriviisilise kaevandamise asemel alustada allmaakaevandamisega.

„Teeme ettevalmistusi kombainkaevandamise kasutuselevõtuks Narva karjääris. Plaanime kasutusele võtta kaasaegse ja efektiivse kombainkaevandamise tehnoloogia, mis vähendab põlevkivi allmaakaevandamisel tekkivaid kadusid ja kaevandamisega seonduvaid keskkonnamõjusid. Kombainkaevandamine säilitab senise taimestiku ja maastiku üldilme,“ rääkis Eesti Energia juhatuse liige Margus Vals pressiteates. 

Kombainkaevandamine vähendab põlevkivi kadusid 5-10 protsendile võrreldes Estonia kaevanduses kasutusel oleva kamberkaevandamise tehnoloogiaga, kus 22-35 protsenti põlevkivist jääb maa alla maapinda toestama. „Kombainkaevandamise puhul ei jäeta tervikuid maapinda toestama ja saame rohkem põlevkivi kätte. See võimaldab põlevkivi säästlikumalt kaevandada ja tähendab Eesti Energia jaoks konkurentsivõimelisemat elektri ja õli tootmist,“ lisas Vals.

Rahvusvahelise riigihanke käigus hangib Eesti Energia allmaakombaini, laetugede süsteemi ja kombaini toetava taristu (elektrivarustus, konveiersüsteemid, purustid jmt). Kaheetapilise hanke esimeses osas on kvalifitseerimistaotluste esitamine, taotluseid saab esitada 5. detsembrini 2016. Taotlejad kvalifitseeritakse 2017. aasta esimeses kvartalis ja peale edasist hanketegevust peaks hanke võitja selguma järgmise aasta lõpuks.  

NB! Margus Vals esineb 16. novembril 2016 konverentsil Energiakonverents 2016, kus räägib ettevõtte arendusprojektide olevikust ja tulevikust lähemalt. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077