27. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Atria Eesti jõudis kasumisse

Olle Horm
Foto: Andras Kralla
Lihatööstus Atria Eesti, mis eelmise aasta üheksa kuuga nullis oli, teenis tänavu veidi kasvanud käibe juures kasumi.

Atria Eesti üheksa kuu käive oli 25,6 miljonit eurot, mis on 0,7 miljonit suurem kui aasta varem, ettevõtte ärikasum ilma erakorraliste kuludeta oli 1,1 miljonit eurot.

Atria Eesti teatas, et ettevõtte äritegevus muutus efektiivsemaks tänu korrastavatele müügitehingutele – selle aasta aprillis müüdi Linnamäe farm ning juunis Põlvamaal asuv Vastse-Kuuste lihatööstus. Kolmandas kvartalis teenis Atria Eesti 0,5 miljonit eurot kasumit.

„Vaatamata keerulistele oludele oleme suutnud n-ö nina vee peal hoida ja tunneme, et viimased müügitehingud on aidanud ettevõtte efektiivsust parandada – oleme saanud keskenduda tootearendusele, tootmisele ja ka müügitööle,“ märkis Atria Eesti juhatuse esimees Olle Horm. „Nii Eesti kui Euroopa lihaturg on pidanud pikalt taluma madalseisu, kuid see trend on pigem läbi saamas. Sealiha hind on tõusmas oma normaaltasemele.“

„Kogu tootmise Valka koondamine aitab kulusid kokku hoida ning muuta ettevõtet efektiivsemaks,“ ütles Horm. „Vastse-Kuuste lihatööstuse müük aitab meil aastas ligi 0,5 miljonit eurot kokku hoida ning see tehing müügitulemusi kuidagi ei mõjutanud. Linnamäe seafarmi müük mõjutas meid erakorralise kahjumina umbes ühe miljoni euroga, mis tulenes soetushinnast madalamast müügihinnast, kuid võimaldas negatiivsele trendile piir ette panna.“

„Selle aasta kolmandas kvartalis kasvasid müüginumbrid vaatamata turu üldisele paigalseisule,“ ütles Atria Eesti juhatuse liige ja müügidirektor Meelis Laande. „Viimase Nielseni uuringu järgi oleme lihatööstustest kõige enam turuosa kasvatanud.“

„Järgmisel aastal võib valmistoodete turg mahuliselt jääda samaks, aga rahaliselt kasvab tänu tooraine hinnatõusule. Värske ja odava liha kampaania-pakkumised vähenevad,“ lisas Meelis Laande.

Horm rääkis, et kuigi Euroopa Liit toodab jätkuvalt märgatavalt rohkem sealiha, kui ise tarbib, on Eestis pilt muutunud vastupidiseks. “Minu kui ettevõtja ja kodaniku jaoks on väga kurb tõsiasi, et Eesti ei suuda enam ennast ise ära toita ja me peame liha sisse ostma,” vahendas pressiteade Hormi sõnu.

“Maaeluministeeriumi andmetel on sigade arv Eestis eelmise aastaga võrreldes langenud 23% ehk ca 80 000 sea võrra. Sigade ja veiste tapamahud on langenud 5-8%, mis on, arvestades sektori stabiilsust ja mahukust, väga tugev langus – see avaldab laiemat mõju ka sektori tööhõivele,” ütles Horm. “Liha- ja lihatoodete ekspordikäive oli 3 kuuga 16,6 miljonit eurot, mis vähenes võrreldes varasema aastaga 9,8%. Põhjusi on mitu: esiteks raskendab Eestis möllav Aafrika sigade katk eksporti. Teiseks ei oma Eesti ettevõtted väljundit ahvatlevatele Aasia turgudele nagu Hiina ja Jaapan.

“Selliste arengute juures ei kata Eesti seakasvatus 20% ulatuses kodumaist nõudlust ning Eestist on saanud tõsine liha netoimportöör,” sõnas Horm. “Viimasel kolmel kuul on eelmise aasta sama ajaga võrreldes Eestisse liha- ja lihatoodete import kasvanud 6,7% ehk 27,1 miljoni euroni.”

Atria Eesti on ligi 350 töötajaga Eesti toiduainekontsernidest ning suuruselt teine seakasvataja Eestis, mis kuulub Soome börsiettevõttele Atria Oy. Atria Eesti omab kolme kaubamärki: Maks&Moorits, Wõro ja VK.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077