17. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toftan spurtis konkurentidelt eest

ASi Toftan tegevjuht Martin Arula.
Foto: Väinu Rozental
AS Toftan käivitas võimsa ning tootliku peenpalgi saeveski, mis kasutab edukalt toormena ka seni Skandinaavia tselluloositehastesse eksporditud kvaliteetset paberipuitu.

Toftan 2 nime kandva uue saeveski tehnoloogia ja sisseseade kasutab eranditult kolmemeetrist tooret. Praegu lõigatakse metsas sellises mõõdus peamiselt vaid paberipuitu, mitte peenpalki.

„Suurim probleem paberipuidu tootmisel seisneb selles, et see sisaldab üle poole kvaliteetset tooret saagimiseks,“ selgitas ASi Toftan tegevjuht Martin Arula. „Viga tekib metsa sortimenteerimisel, langetusmasina programmeerimisel ja metsamaterjali hilisemal kokkuveol. Toftan soovib muuta metsaomanike ning metsa ülestöötajate mõtteviisi ning pakub võimalust toota peenpalke ja paberipuitu koos. See võimaldab oluliselt tõsta saadavate sortimentide väärtust.“

Esimese tellimuse väljastas Toftan 2 saeveski oktoobri algul, kolmemeetrisest peenpalgist saetud toodangu tellijaks oli okaspuidust viimistlus- ja ehitustooteid valmistav AS Rait. Peenpalgi saeveski projektvõimsus on 200 000 m3 saetoodangut ehk peaaegu sama palju, kui Toftan praegu toodab. Uue saeveski hind on 32 miljonit eurot.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077