16. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülepakkumine surub nafta hinda madalamale

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: toorainete hinnatõus ei pruugi jätkuda; Hiina majandusandmed panid vase hinna tõusma; nafta odavnemine veab nikli ja tsingi hinda alla; rauamaak odavnes 7 päeva järjest; ülepakkumine surub nafta hinda madalamale.

Toorainete hinnatõus ei pruugi jätkuda

Investorite raha on toorainetesse voolanud kiireimas tempos alates finantskriisist, sest negatiivsed intressid on suurendanud reaalvarade atraktiivsust. Tõus võib aga pöörduda, sest metallide ja nafta hind on veidi langema hakanud, kirjutab Reuters.

Ohtu tõestab asjaolu, et turule on alles jäänud peamiselt spekulatiivsed fondid ning pikaajalised investorid on sektorist loobunud.

Selle aasta esimese seitsme kuuga on toorainetesse voolanud 51 miljardit dollarit, mis on suurim maht alates 2009. aastast, teatas Barclays pank.

Toorainete hinnad hakkasid langema 2011. aastal, mil maailma suurima tarbija – Hiina – nõudlus hakkas jahenema. Naftat, tööstusmetalle ja teisi tooraineid tabas mõni aasta hiljem ülepakkumine.

19 toorainest koosnev Thomson Reuters/Core Commodity CRB indeks kallines esimese kuue kuuga üle 10 protsendi. Praeguseks on pool sellest tõusust ära antud.

Kardetakse, et turule on tulnud lühiajalised investorid, kes liiguvad turul sisse ja välja. Pikaajalisi investoreid – näiteks pensionifonde – pole turule eriti lisandunud.

„Pikemaajalised investorid, näiteks pensionifondid, on tagasi tõmmanud,“ ütles Barclays tooraineuuringute juht Kevin Norrish.

Eelmisel aastal toimus toorainesektorisse 39,5 miljardi suurune neto sissevool. Teisel poolaastal viidi sektorist välja aga 45,9 miljardit ning kokkuvõrres langes CRB toorainete indeks 23 protsenti.

„September võib olla tooraineturgudel hooajaliselt nõrk aeg,“ lisas Citi analüütik Aakash Doshi.

Hiina majandusandmed panid vase hinna tõusma

Vase hind jõudis kolme nädala kõrgeima tasemeni, sest ilmusid märgid, et Hiina nõudlus võib paraneda, vahendab Bloomberg.

Vaseturgu katvad analüütikud ja kauplejad on tooraine osas optimistlikuks muutunud, sest hiljutised Hiina krediidituru andmed olid augustis oodatust paremad. See annab märku, et majanduskasv on stabiliseerumas.

„Hiina majandusandmed on viimasel ajal olnud üllatavalt tugevat,“ ütles Commerzbanki tooraineturu uuringute juht Eugen Weinberg

Vase hind kallines nädalaga 2,6 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtul Londoni metallibörsil 4771 dollarit. Viimati oli hind nii kõrgel augusti keskpaigas.

Vase hinnatõusule aitas kaasa ka Londoni metallibörsi, Comexi ja Shanghai futuuride börsi varude vähenemine.

Rauamaak odavnes seitse päeva järjest

Rauamaagi hind oli kolmapäevaks langenud juba seitse päeva järjest, mis on pikim jada alates märtsist. Sellel aastal on tooraine hind tõusnud 28 protsenti. Veel aprillis ulatus tõus lausa 62 protsendini.

Tooraine hind on langenud, sest spekuleeritakse, et kasvav pakkumine veab hindu madalamale. Kaevandajad ja analüütikud ütlevad, et hind langeb 50 dollarini või sellest allapoole.

„Tundub, et hinnad reageerivad potentsiaalsele pakkumise kasvule,“ ütles CMC Marketsi analüütik Ric Spooner. „Langusrisk on tuntav. Kindlasti võime näha 50 dollarist madalamaid hindu.“

Rauamaagi hind odavnes nädalaga kokkuvõttes 3,7 protsenti ja tonn maksis neljapäevaks 55,97 dollarit.

Nafta odavnemine veab tööstusmetallide hindu alla

Nikli hind tegi esmaspäeval ja teisipäeval viimase kuu suurima kahepäevase languse, sest nafta hinnalangus vedas alla ka tööstusmetalle.

„Tööstusmetallid eesotsas tsingi ja nikliga on odavnemas, sest nafta hind ja aktsiaturud langevad,“ ütles BMO Capital Marketsi toorainekauplemise direktor Tai Wong teisipäeval Bloombergile.

Nikli hind langes nädalaga 3,6 protsenti 9840 dollarini tonnist. Nädala esimese kahe päevaga langes tooraine hind 4,9 protsenti, mis on suurim langus alates 12. augustist. Tsing odavnes 2,1 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 2274 dollarit.

Nädala lõpus aitasid Hiina majandusandmed hindadel veidi taastuda. Augusti keskel jõudis nikli hind kaheksa kuu kõrgeima tasemeni, sest Filipiinidel suleti karmistunud regulatsioonide tõttu mitmeid kaevandusi.

Ülepakkumine surub nafta hinda madalamale

Nafta hinnad hakkasid nädala keskel langema, sest Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) teatas, et aeglustuv nõudluse kasv ning naftavarude ja tootmise suurenemine näitavad, et ülepakkumine võib kesta 2017. aasta teise pooleni.

Commerzbank märkis, et turu tasakaalustumine hilineb, sest OPEC suurendab jätkuvalt oma tootmist. Kui naftakartell oleks tootmise jätnud maikuu tasemele, oleks turud juba praegu tasakaalus.

OPECi järgmine kohtumine toimub septembri lõpus Alžeerias ning muuhulkas arutatakse ka tootmise külmutamist. Suurem osa analüütikutest siiski ei usu, et tootmise külmutamisel kokkuleppele jõutakse.

WTI toornafta hind langes nädalaga 5,6 protsenti ja Brent odavnes 5,2 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 43,74 ja 46,16 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini tonnihind on 477 dollarit. Nädala alguses tõusis hind ka üle 500 dollari, aga hakkas siis koos nafta hinnaga uuesti odavnema.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077