13. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlased püüdsid Norras kontakte

Kokku osales EASi ühisstendil 14 Eesti ettevõtete.
Autor: Urmas Piir
Norras, Stavangeris 29. augustist 1. septembrini toimunud rahvusvahelisel offshore-tööstuse messil ONS 2016 käis uusi kontakte püüdmas kokku 14 Eesti ettevõtet.

Ettevõtted seadsid end üles EASi ühisstendil, kus ühiselt propageeriti meie võimekusi. Samuti oli kohal Eesti Masinatööstuse Liit, kes tegeleb mehaanikainseneride ekspordivõimekuse tõstmise projektiga ESTEN Group ning kelle huvi on leida Eesti inseneribüroodele uusi kliente muuhulgas ka Norrast.

Õige hetk olla Norras pildil. Mess kestis neli päeva ning Eesti oli end esindamas kui võimekas allhankeriik. Norra on Eesti ettevõtetele võrdlemisi avastamata ekspordiriik. “Norra omahinna kõrgus ning naftahinnast tulenev majanduslik surve paneb paljusid kohalikke ettevõtteid otsima soodsamaid, kuid usaldusväärseid partnereid välismaalt, milleks Eesti ettevõtted väga hästi sobivad,” ütles EASi Norra ekspordinõunik Margit Ihlebakke ja lisas, et praegu on õige hetk olla pildil Norras.

Tema sõnul pole Norral hoolimata Ida- ja Lõuna-Euroopa eksportijate survest praegu kindlaid välismaa partnereid.

“Olemasolevad partneid ei ole tihtipeale optimaalsed niikeele kui geograafilise kauguse pärast ning seetõttu on Eesti ideaalne partner selles, mis meil olemas on,” julgustas Ihlebakke Eesti ettevõtjaid Norra turule minema.

Norralased tahavad pikaajalisi suhteid. Osalevad ettevõtted olid kokku leppinud mitmeid kohtumisi, kuid Norra ärikultuur eeldab pikaajalisi suhteid, seega oli mess paljudele kas ärisuhete avalöögiks või oma klientidega suhete hoidmiseks.

Eesti Masinatööstuse Liidu projektijuht Kersti Vatter ütles, et offshore’i näol on Norra meie jaoks võimalusterohke riik. “ONS mess on tugevalt suunatud merendusele ja naftatööstusele, mille potentsiaal võimaldab Eestisse tuua põnevaid ja suuremahulisi insenerialaseid projekte,” ütles Vatter. “Kui on varasem kogemus ja oled kohal ning oskad tekitada usaldust, siis on võimalik teha väga kasulikku koostööd Norraga.”

Eesti ettevõtted ONS messil: 

APL Production ASBestnet ASDECK Engineering OÜE-Profiil ASFEMW OÜInterconnect ProductAssembly ASKaskod-Mtronix OÜLTH-Baas ASMetre OÜPentamet OÜSaajos OÜStera Saue ASTööstusplast OÜWeldman OÜMTÜ Eesti Masinatööstuse Liit

 

 

 

 

Selleks, et müüa insenerteenuseid Norrasse, peab varuma aega ja kannatust, kuid see kõik on tuleviku tarbeks seda väärt.

Uute tellimuste ootuses. “Mess läks edukalt, sest meie vastu tunti huvi ning saime uusi kontakte,” oli rahul ka osaleva ettevõtte Deck Engineering müügijuht Evely Raudmets. “Samuti käisid mitmed olemasolevad kliendidmeid külastamas, mis on väga hea, sest reaalne kohtumine on ikka kasulikum kui kaugsuhtlus,” arvas Raudmets, “Saime müügivihjeid ning usume, et tulemas on ka uusi päringuid ning loodetavasti ka tellimusi.” 

Ka EASi ühisstendide projektijuht Eero Raun jäi Eesti ettevõtete koostööga messi ettevalmistamisel ja läbi viimisel rahule, kuid toonitas, et ettevõtted peavad nüüd ise kindlasti oma turundustegevustega jätkama, et sobituda selle turu ootustega ning hoida pikaajalisi suhteid.  

Autor: Triin Ploompuu, Eesti Masinatööstuse Liit

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077