Autor: Tööstusuudised.ee • 22. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millised tööstusprojektid EASilt toetust said?

EASi juhatus kinnitas 28,5 miljoni euro eest regionaaltoetuste investeeringuid.
Foto: Julia-Maria Linna
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juhatus kinnitas täna 28,5 miljonit euro eest regionaaltoetuste investeeringuid 28 projektile Harju, Ida-Viru, Jõgeva, Põlva ja Pärnu maakonnas.

Tähtajaks esitatud 63 taotluse mahuks oli 64,8 miljonit eurot. Esitada sai vaid taotlusi, mille objekt ja tegevused sisalduvad piirkondade konkurentsivõime tugevdamise tegevuskavades. Piirkondade konkurentsivõime tugevdamise investeeringute toetusskeemi (PKT) rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

„Tegemist on esmakordse võimalusega, mil maakonnad said ise paika panna põhisuunad, millised valdkonnad ja investeeringud on just nende maakonnas kõige perspektiivsemad töökohtade loomiseks ning töökohtade ja avalike teenuste kättesaadavuse parandamiseks. PKT tegevuskavad koosnevadki maakonna poolt kokku lepitud kõige olulisematest arendustest, mis aitaksid nende eesmärkide saavutamisel,“ ütles riigihalduse minister Arto Aas teates.

Riigihalduse ministri sõnul saavad Eesti maakonnad piirkondade konkurentsivõime tugevdamise toetuseks aastani 2020 Euroopa Regionaalarengu Fondist 134,8 miljonit eurot.

„On hea meel, et eraldatava toetusega tuleb piirkondadesse juurde oluliselt töökohti loovaid tööstus- ja ettevõtlusalasid ning lahendatakse olemasolevate ettevõtete tegevusele takistuseks saanud kitsaskohti,“ kommenteeris EASi regionaalvaldkonna eest vastutav juhatuse liige Sille Talvet. „Toetatavad projektid peavad ja mul on hea meel, et ka hakkavad täitma eesmärki, milleks on kasvatada majandusaktiivsuse kasvu väljaspool Tallinna ja Tartu linnapiirkondi,“ lisas Talvet.

EASi Regionaalarengukeskuse valdkonnajuht Marge Sargma lisas, et valdkondade arendamine sõltub paljuski aktiivsete eestvedajate olemasolust piirkondades: „Näiteks Põlvamaale väiksesse Moostesse rajatakse toetuse abil lausa 2 tootearenduskeskust, milles on oluline roll nii kohalikul ressursil põhineva oskusteabe rakendamise entusiastidel kui valla pikaajalisel tööl sobiva ettevõtluskeskkonna loomiseks.“

Eraldi märkis Sargma ära ka Pärnu ja Ida-Viru maakonnad, kus avaliku sektori initsiatiivil valmistatakse ette uusi ettevõtlusalasid ja tegeldakse ka olemasolevate ettevõtete arengutakistuste parendamisega.

PKT toetuse abil on võimalik teha investeeringuid sihtkoha eripära rõhutavate turismiatraktsioonide arendamiseks, ettevõtlusele vajaliku avaliku tugitaristu rajamiseks tööstus- ja ettevõtlusalade juurde, inkubatsiooni- ja tootearendusvõimaluste väljaarendamiseks, linnakeskuse avaliku ruumi ettevõtlusele atraktiivsemaks muutmiseks ning keskuste ja tagamaa vaheliste ühenduste (ühistransport ja kergliiklusteed) arendamiseks.

Esimene taotlusvoor avati Eesti kõigile maakondadele kohe piirkondade konkurentsivõime tugevdamise tegevuskava valmimise järgselt. Valga, Järva, Lääne-Viru ning Võru maakondade I vooru otsused selguvad augusti lõpuks. Viljandi, Tartu, Hiiu, Lääne, Rapla ja Saare maakondadel on voor avatud kevadest kuni 04.07.2016, sellele järgneb taotluste hindamine. 

 

TOETUST SAANUD TÖÖSTUSPROJEKTID

PÕLVAMAA

Toetuse suurus 0,5 miljonit eurot.

Toetuse abil on kavas rajada Mooste mõisakompleksi Tõllakuuri traditsiooniliste ja

ökoloogiliste ehitusmaterjalide tootearendus- ja koolituskeskus. Projekti käigus hoone renoveeritakse (renoveerimisel jälgitakse ideaalset kooslust, kus kohtuvad modernne energiatõhusus, muinsuskaitseliste detailide säilitamine ja restaureerimine ning looduslikud ehitusmaterjalid). Projekti raames luuakse hoonesse ruumid ja soetatakse seadmed tootearenduseks, samuti luuakse ruumid koolituste läbi viimiseks. Lisaks tootearendusruumide ja koolituste pakkumisele on Eestimaaehituskeskuse olulisemad teenused valdkonna ettevõtete toodete ühisturundamine, koostöö Euroopa teiste samalaadsete keskustega ja rahvusvaheliste ürituste korraldamine. Samuti on keskuse fookuses üldiselt traditsioonilise ja ökoloogilise ehituskunsti kultuuripärandi hoidmine.

PÄRNUMAA

Pärnu Linnavalitsus „Loode-Pärnu tööstusala II etapi tänavavõrgu rajamine“

Toetuse suurus 1,65 miljonit eurot.

Toetuse abil on kavas Loode-Pärnu tööstusalal välja arendada terviklik tänavavõrk, mille raames luuakse vajalik ligipääs ja tehniline infrastruktuur 21 kinnistule.

Vändra Vallavalitsus „Vändra Tehnopargi taristu rekonstrueerimine“

Toetuse suurus 0,42 miljonit eurot.

Toetuse abil on kavas renoveerida ja osaliselt rajada uued 12 ettevõtja-asukaga Vändra tehnopargi vee-, kanalisatsiooni- ja sadeveetrassid ning tuletõrjehoidlate ühendused. Samuti  rajatakse uus kergliiklustee (jalg- ja jalgrattatee) koos tänavavalgustusega, mis tagab toimepiirkonna elanikele mugavama ja turvalisema juurdepääsu nii tehnopargi ettevõteteni kui alevi keskusse ja avalikele teenustele.

Tahkuranna Vallavalitsus „Tahkuranna valla Uulu tööstusala tugitaristu kaasajastamine (rekonstrueerimine ja arendamine)“

Toetuse suurus 0,5 miljonit eurot.

Toetuse abil on kavas kaasajastada Uulu tööstusala tugitaristu. Lahendatakse 10 tööstusalal tegutseva ettevõtte kitsaskoht ning luuakse eeldused 9 kasutusest väljas oleva krundi kasutuselevõtuks. Projekti raames rekonstrueeritakse sõiduteed, rajatakse kergliiklusteed, tänavavalgustus ning vee- ja kanalisatsioonitrassid.

JÕGEVAMAA

Jõgeva Linnavalitsus „Jõgeva linna kaguosa ettevõtlusala jaoks vajaliku tugitaristu rekonstrueerimine ja rajamine“

Toetuse suurus 0,9 miljonit eurot.

Toetuse abil on kavas Jõgeva linna peamise ettevõtlusala, mis asub linna kaguosas Jaama-Suvila tänava piirkonnas, avaliku tugitaristu rekonstrueerimine ja laiendamine (teed, vee, sadevee ja kanalisatsiooniehitised). Projekti teostamise abil saavad alal tegutsevad ettevõtjad võimaluse oma tegevust laiendada.

IDA-VIRUMAA

Sihtasutus Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus „Narva Kulgu Tööstuspark (Narva Logistika ja Tööstuspargi 2 etapp) 60 ha taristu rajamine“

Toetuse suurus 1,90 miljonit eurot.

Toetuse abil on kavas Narva Kulgu Tööstuspargi tehnilise infrastruktuuri väljaehitamine, kindlustades sellega ettevõtjatele tingimused tööstus- ja logistikaprojektide realiseerimiseks. Samuti on planeeritud turundustegevused, teavitamaks investorite sihtgruppe uutest arenguvõimalustest antud piirkonnas.

Sihtasutus Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus „Kohtla-Järve Tööstuspark 80 ha taristu rajamine“

Toetuse suurus 2,58 miljonit eurot.

Toetuse abil on kavas välja ehitada tehniline infrastruktuur, et luua sobivad tingimused keemiatööstusettevõtete kiireks tegevuse alustamiseks Kohtla-Järve tööstuspargi territooriumil. Projektis on ette nähtud ka turundustegevused, mille tulemusena teavitatakse potentsiaalseid investoreid unikaalsetest võimalustest, mis luuakse Kohtla-Järve linnas.

Sihtasutus Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus „Kiviõli Ettevõtlusala (25 ha) taristu rajamine“

Toetuse suurus 0,43 miljonit eurot.

Toetuse abil on kavas rajada avalik tehniline taristu Kiviõli Ettevõtlusala territooriumil ja teavitada investorite sihtgruppe uutest arenguvõimalustest. Projekti raames valmib kahesuunaline sõidutee, paigaldatakse tänavavalgustus, ehitatakse välja sideliinid, vee- ja kanalisatsioonisüsteem, paigaldatakse gaasijuhtmed. Kiviõli Ettevõtlusala arendusprojekti elluviimine võimaldab luua tingimused uuteks erainvesteeringuteks, tegeleda kohaturundusega ning läbi erasektori investeeringute tootmis- ja logistikavaldkonnas aidata kaasa uute töökohtade loomisele Kiviõli piirkonnas.

Jõhvi Vallavalitsus „Endise Jõhvi Piimatööstuse ettevõtluskompleksi ligipääsuvõimaluste parendamine“

Toetuse suurus 0,17 miljonit eurot.

Toetuse abil on kavas parandada endise Jõhvi Piimatööstuse ettevõtluskompleksi juurdepääsuvõimalusi. Projekti raames rekonstrueeritakse lõik Linda tänavast.

HARJUMAA

Padise Vallavalitsus „Tolmuvaba juurdepääsutee rajamine AS M.V.Wool kalatööstusele Vihterpalus“

Toetuse suurus 0,17 miljonit eurot.

Projekti raames rekonstrueeritakse Vihterpalu – Alliklepa ja Väike-Kibru 2,52 km pikkune teelõik, mis viib piirkonnas tegutseva ja Eesti ühe suurima kalatootmise ning turustamisettevõtteni AS M.V.Wool.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077