15. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vastse-Kuuste lihatööstus leidis omaniku

Vastse-Kuuste lihatööstus leidis omaniku.
Foto: Väinu Rozental
Eesti seakasvatajad ostsid Atria Eesti ASile kuulunud Vastse-Kuuste lihatööstuse, mis on kaks kuud seisnud.

Ostja Eesti Tõusigade Aretusühistu lõi uue tulundusühistu nimega Ühistu Eesti Lihatööstus, millel on kümme liiget. Tehingut finantseerivad Maaelu Edendamise Sihtasustus ning Tallinna Äripank.

„Põllumajandus on vaieldamatult väliskeskkonna poolt üks haavatavamaid tegevusvaldkondi,” märkis Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse esimees Raul Rosenberg. „Selleks, et haavatavust minimeerida, tuleb tootjatel endil midagi ette võtta. Tarneahela omamine võimaldab seda kindlasti teha. Oleme veendumusel, et aktiivsete farmerite unistused saavad Eesti Lihatööstuse asutamisel teoks – neil õnnestub olulisel määral oma kauba väärtust tõsta ning eestimaist seakasvatust säilitada ja hoogustadagi.”

Ühistu Eesti Lihatööstus nõukogu esimehe Urmas Lahe sõnul on neile tähtis, et nende kasvatatud sead lähevad meie oma tööstusesse. "Nii tagame Eesti elanikele kodumaisest sealihast valmistatud tooted,” ütles Laht. „Venemaa sanktsioonide järel suurenesid tööstust mitte omavate seakasvatajate probleemid märkimisväärselt. Tahame kindlasti selliste välismõjude osakaalu tulevikus vähendada.”

„Ühistu Eesti Lihatööstuse loonud 10 farmerit ostsid endale lihatööstuse, mis on esimene taasiseseisvumise järgne ühistuline lihatööstus. Liikmete farmides kasvab aastas 125 000 siga,“ lisas Laht. „Ostame lihatööstuse, kuna sektor on madalseisus ning usume, et puhtal toidul on väga suur perspektiiv. Kümne farmeri seas on ka noorema põlvkonna ettevõtjad, kes tahavad oma esivanemate tööd jätkata.“

Atria koondas kogu tootmise Valka

Vastse-Kuuste lihatööstuse müünud Atria Farmid OÜ on juba kogu tootmistegevuse Valka, ühte tootmiskompleksi koondanud.

„Vastse-Kuuste müük on oluline samm Atria Eesti ASi struktuuri ja äritegevuse korrastamisel,“ ütles Atria Eesti juhatuse esimees Olle Horm. „Leidsime lihatööstusele uue omaniku võrdlemisi kiiresti ning ootame põnevusega, kuidas neil minema hakkab." Hormi sõnul on turuolukord väga pingeline. "Just sellistes olukordades toimub enamik omandimuutusi – optimeerimine ja uute võimaluste otsimine käivad alati käsikäes," märkis ta.

Hormi sõnul on sealiha hind praegu naeruväärselt madal, mistõttu tuleb seda väärindada, et kasumlikult toimetada. „Kindlasti ei jää sealiha hind madalaks igavesti – põhjused on poliitilised ning kunstlikud, näiteks Venemaa sanktsioonid, mis võivad muutuda," oli ta kindel.

"Ostjate näol on tegemist tublide Eesti asja ajavate ettevõtjatega, kelle käest saame tulevikus vajaduse tekkides eestimaist sealiha sisse osta. Vastse-Kuuste kaubamärgi all tootmist jätkame aga Atria Valgamaal asuvas tehases,“ sõnas Horm.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077