Autor: Tööstusuudised.ee • 15. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB õpetas mootorid hooldusaega ära tundma

Hannoveri tööstus- ja tehnoloogiamessil pakkusid ABB mootorid huvi ka Saksamaa liidukantslerile Angela Merkelile ja USA presidendile Barack Obamale.
Foto: ABB
Industry 4.0 üks arendaja tehnoloogiakontsern ABB Grupp on välja töötanud uue kaugseirelahenduse, mis aitab vähendada madalpingemootorite tööseisakuid ja tõsta mootorite eluiga.

ABB esitles uut sensorlahendust esmakordselt laiemale avalikkusele tänavu aprillis toimunud tööstus- ja tehnoloogiamessil Hannoveris.

“Madalpingemootorite järelevalve ja ennetav hooldus on olnud aeganõudev ja kulukas. ABB uus tehnoloogia muudab lihtsad mootorid intelligentseteks masinateks, kes oskavad kasutajale öelda, kui nad hooldust vajavad,” ütles ABB Balti riikide juht Bo Henriksson.

“Mootorile kinnitatakse sensorid, mis hakkavad varustama kasutajat traadita ülekande kaudu teabega masina töö- ja seisundiparameetrite kohta,” lisas Henriksson.

ABB töötas uue lahenduse välja koos Swatch Gruppi kuuluva ettevõttega EM Microelectronic.

Henrikssoni sõnul on uuel sensortehnoloogial potentsiaal pakkuda ettevõtetele säästu hoolduselt ja remondilt. “Samas on nüüdsest võimalik miljonid mootorid lülitada võrgustikku, mis vastab ABB nägemusele nn neljandast tööstusrevolutsioonist Industry 4.0 ja mille ettevõte on nimetanud terminiga “asjade, teenuste ja inimeste internet” – Internet of Things, Services and People ehk IoTSP. IoTSP võimaldab ära kasutada kõiki digitaliseerimise võimalusi. Uutest lahendustest võidavad suurte tööstusettevõtete kõrval ka väikesed ja keskmise suurusega firmad,” märkis ta.

“ABB sensor annab permanentset operatiivset infot selliste mootori töö- ja seisundiparameetrite kohta nagu vibratsioon, temperatuur ja ülekoormus. Lisaks arvutab energiatarve. Andmeid analüüsitakse spetsiaalselt välja töötatud tarkvara abil ja edastatakse kasutajale koos graafilise infoga, mis võimaldab planeerida hooldusi ja seoses sellega vähendada tööseisakuid kuni 70 protsenti,” selgitas Henriksson ja märkis, et mootori eluiga võib sealjuures kasvada kuni 30 protsenti. “Energiatarbimine väheneb kuni 10 protsenti.”

Vähem töökatkestusi. Lahendus loob Henrikssoni sõnul madalpingemootorite seisundi jälgimises uue standardi. Optimeeritud hooldusplaanid aitavad oluliselt vähendada hoolduskulusid. Plaanivälised katkestused vähenevad märkimisväärselt või kõrvaldatakse isegi täielikult. “Kõik see võimaldab suurendada tootlikkust,” sõnas Henriksson.

Tema sõnul sobitub see lahendus enamiku tootjate madalpingemootoritega ning anduri saab paigaldada mootorile tema asukohas mõne minuti jooksul. “Uue sensoritehnoloogiaga kaasneb samal ajal ka kõrge küberturvalisus. Sensor pole mootoriga elektriliselt ühendatud, nii et volitamata isikud ei pääse sealt mootorile ligi. Andur edastab juhtmevabalt andmed krüpteerituna turvaserverisse, kus neid analüüsitakse spetsalgoritmide abil. Pilvepõhise serveri rakendamine vastab kõigile ABB küberturvalisuse spetsifikatsioonidele. Andmed salvestatakse krüpteeritud kujul pilve. Ka internetipõhises kliendiportaalis on andmete kättesaadavus kõrge turvalisustasemega,” kirjeldas Henriksson. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077