9. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nutikus hoiab tootmises energiakulu kontrolli all

Saku Õlletehas lähtub tootmisdirektor Marika Tungeli sõnul LEAN-tootmise põhimõtetest, mis on suunatud efektiivsuse kasvule.
Autor: Raul Mee
Tootmishoone energiakulu saab vähendada mitmekümne protsendi võrra, on vaid natuke nutikust tarvis.

Energiat aitab kokku hoida nii lokaalse küttesüsteemi ehitus kui leedvalgustitele üleminek, ent kasu on ka sellistest lihtsatest asjadest nagu külmal ajal uste kinni hoidmine ja ruumist lahkudes tulede kustutamine, kirjutab 9. mai Äripäev tööstuse rubriigis.

Energiasäästulahendusi pakkuva OÜ Hoiame Kokku juhatuse liikme Marti Araku sõnul on nende peamised kliendid tootmisettevõtted, aga lisaks ka avaliku sektori asutused, bürood, koolimajad, spaad ja hotellid. Energiasäästulahendusi pakutakse seitsmes valdkonnas: küte, valgus, mõõtmine, monitoorimine, vesi, suruõhk ja ventilatsioon. 

Kompaktne lähenemine tagab Araku sõnul kliendile oluliselt suurema rahalise võidu, võrreldes sellega, kui iga teema või lahendus eraldi käsile võetaks. "Sünergias peitub võlu – vaid strateegiliselt tegutsedes ja kõikehõlmavalt tootmist luubi alla võttes saab maksimaalse tulemuse," märkis Arak.

Töötajad õpivad säästma

Saku Õlletehases pannakse igal aastal paika eesmärgid, millises ulatuses kokkuhoiuvõimalusi leida tuleb, ütles tootmisdirektor Marika Tungel. 

Ühtlasi innustatakse töötajaid säästmisesse rohkem panustama. "Meil on motiveerimisprogramm Ideepank, kuhu saavad kõik töötajad esitada ideid," ütles Tungel. Kui idee töösse läheb, saab töötaja selle eest lisatasu, mis on proportsioonis saavutatud kokkuhoiuga, lisas ta.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Äripäev.ee

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077