7. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtete kasumid teel põhja

Kasumi kasvu pidurdasid enim töötleva tööstuse ning veonduse ja laonduse ettevõtted.
Foto: Raul Mee
Ettevõtete kasumid langesid esimeses kvartalis järsult viie aasta põhja. Peamine põhjus on tööjõukulude kiire kasv, mille osakaal käibes on seitsme aasta kõrgeimal tasemel, samas kui investeeringute osa käibes kukub juba 15 aastat järjest.

Autotööstustooteid valmistava Norma AS tegevjuhi Peep Siimoni sõnul ei ole tunda, et tööstussektori ettevõtted kehvas seisus oleks. Norma kasum on püsinud mullusega samal tasemel. Kuigi Siimon eelmise aasta numbreid veel avaldada ei saanud, oli majandusaruannete järgi ettevõtte käive 2013. ja 2014. aastal üle 60 miljoni euro ja kasum üle 1,8 miljoni euro.

„Loomulikult on autotööstuses tugev surve hinnalangusele,“ rääkis Siimon. Autode hinnad pole läinud kallimaks, kuid autode varustus on aina täiuslikumaks läinud, selgitas ta. „Peab võitlema, et sellest välja tulla, kuid mingit katastroofi küll käimas pole,“ lisas Siimon.

Siimon märkis, et palgasurve on küll kindlasti olemas, kuid see pole murekoht. „Investeeringutes sellepärast tagasilööki ei ole,“ ütles ta. Suurim probleem on hoopis tööjõu puudus. „Madal ots on alati madal olnud, kuid spetsialistide ja tippspetsialistide järgi on puudus suur. Seal pole palk küsimus,“ ütles ta.

Siimon lisas, et nende ettevõte teeb ka pidevalt investeeringuid. Näiteks osteti eelmisel aastal suur press ja uued koostamisliinid. Norma investeeringud on pika perspektiiviga, mistõttu nende tasuvus ei ole kohe pärast tegemist tunda.

Ettevõtlussektori kogukasum oli 2016. aasta I kvartalis 521 miljonit eurot, mis oli 12% väiksem kui aasta varem samal ajal, teatas Statistikaamet eile. Võrreldes 2015. aasta I kvartaliga vähenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid info- ja sideettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim töötleva tööstuse ning veonduse ja laonduse ettevõtted.

Pikemalt loe Äripäevast

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077