Autor: Tööstusuudised.ee • 10. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupade eksport kahanes

Enim kaupu imporditi märtsis Soomest.
Foto: Andras Kralla
Kaupade eksport kahanes 2016. aasta märtsis võrreldes eelmise aasta märtsiga 3% ja kaupade import 1%, teatab Statistikaamet. Tänavu I kvartalis kahanes kaupade eksport 2% ja import kasvas 1%.

Märtsis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1 miljardi euro väärtuses ning imporditi Eestisse 1,2 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 172 miljonit eurot (2015. aasta märtsis 153 miljonit eurot).

Märtsis olid kaupade ekspordi peamised sihtriigid Rootsi (20% Eesti koguekspordist), Soome (16%) ja Läti (9%). Eksport vähenes enim Hollandisse ja Norra. Hollandisse vähenes naftasaaduste ning Norra mehaaniliste seadmete väljavedu. Eksport suurenes enim Türki ja Leetu. Türki veeti rohkem raud- ja terastooteid, elektriseadmeid ja elusveiseid ning Leetu transpordivahendeid ja elektriseadmeid.

Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid ning mitmesuguseid tööstustooteid. Ekspordi langust mõjutas oluliselt mineraalsete toodete, elektriseadmete ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljaveo vähenemine. Kasvas mehaaniliste seadmete ja mitmesuguste tööstustoodete eksport.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas märtsis ekspordist 70%. Võrreldes eelmise aasta märtsiga kahanes Eesti päritolu kaupade eksport 3% ehk 23 miljonit eurot. Suurim Eesti päritolu toodete osatähtsus oli puidu ja puittoodete (97%) ning mitmesuguste tööstustoodete (90%) jaotistes, väikseim aga mineraalsete toodete (24%) jaotises. Eesti päritolu kauba väljaveo vähenemist mõjutas oluliselt mineraalsete toodete ja elektriseadmete väljaveo langus.

Märtsis imporditi kõige enam kaupu Soomest (15% Eesti koguimpordist), Saksamaalt (12%), Lätist, Rootsist, Leedust ja Poolast (kõigi osatähtsus 8%). Võrreldes eelmise aasta märtsiga kahanes kõige enam import Venemaalt ja Leedust, kust vähenes mineraalsete toodete sissevedu. Samal ajal kasvas import Soomest ja Saksamaalt. Soomest imporditi rohkem elektriseadmeid ja Saksamaalt transpordivahendeid.

Kaupadest imporditi Eestisse enim elektriseadmeid, mehaanilisi masinaid ning transpordivahendeid. Impordi langust mõjutas oluliselt mineraalsete toodete sisseveo vähenemine. Samas suurenes mehaaniliste seadmete ja transpordivahendite sissevedu.

Käesoleva aasta I kvartalis eksporditi kaupu 2,8 miljardi euro väärtuses ja imporditi 3,2 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli I kvartalis 453 miljonit eurot (2015. aasta I kvartalis 346 miljonit eurot).

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077