6. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB juht: kasumit tuleks maksustada

ABB juhatuse liige Bo Henriksson.
Foto: Raul Mee
ABB juhatuse liikme Bo Henrikssoni sõnul avaks ettevõtlusminister Liisa Oviiri idee maksustada kasumit iga kolme aasta järel tee trikitajatele. Henrikssoni hinnangul tuleks kasumit maksustada igal aastal.

„See ettepanek on võimalik. See peakski nii olema. Kuid see peaks olema suht lihtne, et ei tekiks võimalusi sellest n-ö mööda libisemiseks,“ kommenteeris Henriksson esimese hooga Oviiri plaani ettevõtete kasumeid iga kolme aasta järel maksustama hakata.

Henrikssoni sõnul võiks Eestis olla sarnaselt põhjanaabritega dividendimaks ja seda igal aastal, mitte iga kolme aasta järel. „Et pole igal kolmandal aastal ja veel sõltuvalt omakapitalist. Miks see peaks sellest sõltuma? Kasumit tuleks lihtsalt maksustada. Iseasi, millal sellega alustada, kas järgmisel või ülejärgmisel aastal,“ rääkis Henriksson ja lisas, et üleminekuaeg võiks olla.

Kasumi maksustamine iga kolme aasta järel annaks tema sõnul liiga vabad käed trikitajatele. „See osa tundub ebaloogiline. Miks alates kolmandast aastast?! Sellega hakatakse mängima. Kaks aastat kasumit ja siis on ettevõte kahjumis – väga lihtne,“ rääkis Henriksson võimalikust skeemitamisest ja lisas, et üleüldine maks igal aastal oleks mõistlikum.

Oviiri välja käidud maksumäär 7% on tema sõnul äärmiselt mõistlik. Ettevõtja Ülo Pärnitsa hiljaaegu välja käidud 15% oleks tema arvates ülemine piir.

Henriksson ei usu, et kasumi maksustamise plaan Eestis üleüldiselt ettevõtluses ja ärikliimas midagi muudaks. „Vaevalt küll. Seda ma ei usu. 7% on nii väike. Kui see oleks 30%, siis mõjutaks kindlasti ja see poleks hea. 15% oleks maksimum,“ rääkis Henriksson.

Maksuekspert Lasse Lehise sõnul võiks olla oluline hoopis see, et leida ettevõtetele uusi väljakutseid Eestist väljaspool ja luua uusi kõrgema palgaga töökohti Eestis. "Minu arvates võiksid inimesed oma väärtuslikku tööaega ja energiat kulutada selle peale, et leida Eesti toodetele uusi eksporditurge ja luua uusi kõrgepalgalisi töökohti, kus luuakse rohkem lisandväärtust. Kas ettevõtete kasumi maksustamine kuulub nende tegevuste hulka, jätaks ma lugeja enda otsustada," märkis Lehis.

Ettevõtja Ülo Pärnits tegi mõni aeg tagasi Äripäeva veergudel osa ettevõtjaid hirmutava maksuettepaneku – selle asemel, et kehtestada 15% ettevõtluse tulumaks, võiks hakata maksustama hoopis kasumit, mida ettevõtted pole kahe aasta jooksul välja võtnud, maksumääraga 15%. Ettepaneku eesmärk oleks sundida ettevõtteid investeerima – kui seda teha ei soovi, siis tuleks välja võtta dividendi ja maksta selle pealt tulumaksu.

Nüüd läks asi konkreetsemaks ja ettevõtlusminister Liisa Oviir käis välja uue ettepaneku, mis on pehmem – kasum maksustada alates kolmandast kasumlikust aastast ja 30 000 eurot ületava omakapitali puhul maksustatakse ettevõtte iga-aastane kasum 7% maksumääraga juhul, kui viimasel kolmel aastal makstud tulumaks on väiksem kui 7%. Varem makstud tulumaksu saab tasutavast maksust maha arvata kasumi jaotamisel. Uutele ja väikestele ettevõtetele säilitatakse praegune maksusüsteem.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077