5. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peterson: Eestil pole odava tööjõuga enam midagi teha

Peep Petersoni sõnul tuleks inimesi rakendada targemalt ehk mehhaniseerida ja hüljata vähetootlikud alad.
Foto: Raul Mee
Eestil ei ole odava tööga enam midagi peale hakata ja töötajaid tuleb targemalt rakendada. Igaüks, kes sihib oma äriplaani alampalgale või alla selle, töötab vastu Eesti majanduspüüdlustele, ütleb ametiühingute keskliidu esimees Peep Peterson.

EVEA presidendi Kersti Krachti ettepanek kaotada alampalk sattus seekord taustsüsteemi, kus ettepaneku realiseerumine on vähemtõenäolisem kui kunagi varem. Kuigi EVEA president torkab inimesi väitega, nagu puuduks neil arusaam ettevõtte käibe ja palgavõimekuse seostest, kõneleb tema ettepanek hoopis kindlameelsusest eirata Eesti majanduslikku tegelikkust.

Eestil ei ole odava tööga enam midagi peale hakata. Igaüks, kes sihib oma äriplaani alampalgale või alla selle, töötab vastu Eesti majanduspüüdlustele. Jah, meie alampalk on Ida-Euroopa kõrgemaid. See on tõusnud neli aastat järjest umbes 10 protsenti aastas, ka järgmise aasta miinimum on paigas – 470 eurot.

Targemad töökohad

Eesti majanduse kitsikus seisneb selles, et palgad kasvavad, aga majandus seisab ja töökäte hulk väheneb. Ainus loogiline liigutus on rakendada inimesi targemalt – mehhaniseerida, hüljata vähetootlikke tegevusalasid, värvata töötajaid suurema potentsiaaliga ettevõtmistesse. Ärikeskkonna loomulik nõudlikkus eeldab praegu varasemast tulusamaid äriplaane. Juba ammu ei tasu pangalaenu järele minna alla miinimumpalga ideega.

Sellest räägiti pikalt ka viimastel miinimumpalga läbirääkimistel tööandjate keskliiduga. Oleme käivitamas töötukassas täiend- ja ümberõppevõimalusi veel töötavatele, aga riskirühma kuuluvatele töötajatele, et kindlustada nende sujuvam üleminek tootvamale tööle. Ametiühingud tahavad sellega kindlustada, et alampalga jätkuv tõus ei tähendaks kellelegi töökoha kadu. Enamgi, et inimesed saaksid ise oma alampalgaga töökohad hüljata ning võtta vastu paremaid ja igas mõttes targemaid töökohti.

Pikemalt loe Äripäevast.

Autor: Peep Peterson, Eesti Ametiühingute Keskliidu esimees

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077