25. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Brasiilia naftagigant sai rekordkahjumi

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: turuosaliste arvates pole toorainete hinnatõus õigustatud; tugevnev dollar peatas kulla hinnatõusu; vase hind hakkas langema; põhinäitajad ei toeta rauamaagi hinnatõusu; nafta hind langeb; Brasiilia naftagigandi rekordkahjum.

Vaid nädal aega tagasi pani tooraineturud kiiresti tõusma Föderaalreserv. Nimelt teatas keskpank, et intressimäärasid tõstetakse tõenäoliselt väga aeglaselt ning oodatust vähem. See andis tooraineturguedele hoo sisse.

Praeguseks on turgude meeleolud juba päris palju muutunud. Föderaalreservilt ootavad paljud agressiivsemat tegutsemist, sest USA majandusnäitajad on olnud tugevad ja tööturu olukord on hea, mis on pannud dollari tugevnema. Agressiivsem intresside tõstmine mõjuks toorainetele aga kehvasti.

Lisaks sellele arvatakse, et tooraineturgude viimaste nädalate hinnatõus pole täielikult õigustatud. Selle tõttu on ka turud sellel nädalal veidi taandunud.

Tugevnev dollar peatas kulla hinnatõusu

Kuld jõudis kolmapäeval madalaima tasemeni alates veebruari lõpust. Brüsseli terrorirünnakute tõttu tegi kuld nädala sees tubli tõusu, kuid tugevnev dollar surus hinna uuesti alla, vahendab Financial Times.

Kulla hind langes nädala lõikes 4,2 protsenti ja jõudis 1216 dollarini untsist. Metall on sellel aastal kallinenud peaaegu 20 protsenti, sest investorid on paigutanud oma raha kullaga tagatud börsil kaubeldavatesse fondidesse.

Väärismetalli peetakse eelkõige turvasadama varaks. Teisalt on selle konkurendiks ka USA dollar. Dollar tugevnes viis päeva järjest ning see mõjus kullale kehvasti.

Nädala sees, mil toimusid Brüsseli rünnakud, kallines kuld vahepeal ka 1260 dollarini untsist. „Kulla hind hakkab tavaliselt selliste situatsioonide puhul tõusma. Tihtipeale ei suuda metall hiljem seda hinnataset aga hoida,“ ültes HSBC analüütik Jim Steel. „Kulla hind sõltub suuresti turu tunnetavatest riskidest ning USA dollari kursist.“

Vase hind hakkas langema

Vase hind tegi nädala lõpus viimase kahe nädala suurim languse, sest tugevnev dollar ning nafta hinnalangus vedasid toorainete hindu madalamale.

Dollar on tugevnenud euro suhtes juba viis päeva järjest ja see viimase kuu aja pikim jada. Järjest enam spekuleeritakse, et Föderaalreserv hakkab peagi intressimäärasid tõstma. Tugevam dollar teeb toorained teisi valuutasid kasutavate ostjate jaoks kallimaks.

Vase hind langes nädalaga 2,4 protsenti ning neljapäeva lõunaks maksis tonn 4949 dollarit. Kolmapäeval tegi vase hind suurima kukkumise alates 8. märtsist. Ka kaevandussektori aktsiad olid languses.

Tooraineturge kummitab jätkuvalt ülepakkumine ning tõenäoliselt püsib keeruline keskkond ka edaspidi, ütles kaevandusfirma South32 Ltd arendusjuht Simon Collins.

Rauamaagi turu põhinäitajad ei õigusta hinnatõusu

Rauamaagi hind püsib kõrgel, aga arvatakse, et hind hakkab peagi uuesti langema, sest turu põhinäitajad pole muutunud, vahendab Bloomberg.

„Hiina majandus pole erilisi paranemise märke näidanud ning terasetehased ei taha rauamaaki osta, eriti pärast seda, kui hinnad järsult tõusid,“ ütles investeerimisfirma China Merchants Futuresi analüütik Zhao Chaoyue. „Dollar on samuti tugevnenud, mis tekitas toorainete seas müügilaine.“

Tõsi, eelmise nädalaga võrreldes on rauamaak veidi kallinenud. Rauamaagi tonnihind tõusis 0,5 protsenti 56,37 dollarini. Sellel aastal on rauamaagi hind tõusnud lausa 29 protsenti.

Goldman Sachs teatas eelmisel nädalal, et rauamaagi hinnatõus on ajutine. Ka rauamaagi tootja BHP Billiton on negatiivselt meelestatud – ettevõte teatas, et rauamaagi väljavaade on nende poolt kaevandatavate toorainete seas kõige kehvem.

Ka teised tööstustoorained odavnesid. Alumiiniumi hind langes 3,2 protsenti ning nikkel kaotas 2,3 protsenti. Kummagi tonnihind olid neljapäevaks 1479,5 ja 8695 dollarit. Alumiiniumi hinda hoiab tagasi eelkõige suur pakkumine Hiinast. Tina suutis näitada aga tõusutrendi ning kallines 2 protsenti 17340 dollarini tonnist.

Brasiilia naftagigant sai rekordilise kahjumi

Brasiilia suurim naftafirma Petrobras teatas, et neljandas kvartalis sai ettevõte rekordilise kahjumi, kirjutab Financial Times.

Brasiilia riigi kontrolli all olev naftafirma ütles esmaspäeval, et neljanda kvartali kahjumiks kujunes lausa 10,2 miljardit dollarit. Eelmise aasta samal perioodil oli kahjum 7,3 miljardit dollarit.

Lisaks nafta hinnalangusele räsib ettevõtet ka korruptsiooniskandaal, mis on tekitanud riigis mitme kümnendi suurima poliitilise kriisi.

Jaanuaris otsustas ettevõte vähendada ka oma planeeritud investeeringute mahtu. Praegu plaanivad nad 2015-2019 investeerida kokku 98,4 miljardit dollarit. Varem plaaniti investeerida üle 130 miljardi dollari.

Nafta hinnad langesid

Toornafta hinnad hakkasid sellel nädalal langema, sest selgus, et USA toornafta varud on prognoositust suuremad. Brenti toornafta odavnes 4 protsenti ja WTI kaotas 2,7 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäevaks vastavalt 39,86 ja 39,14 dollarit. Rotterdami 95 bensiini hind langes 1,5 protsenti ja tonn maksab 382 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077