Autor: Eliisa Matsalu • 8. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti eksport kidub kolmandat aastat

Elektriseadmeid tootva Harju Elektri peadirektori Andres Allikmäe sõnul võis nende kontsern eelmise aasta ekspordiga rahule jääda.
Foto: Andras Kralla
Eesti eksport on kahanenud juba kolm aastat järjest. Majandusekspertide sõnul võib küll sel aastal sihtriikide nõudlus suureneda, kuid ekspordi kuldaja saabumiseks ei pruugi sellest piisata.

Statistikaameti andmetel eksporditi eelmisel aastal Eestist kaupu jooksevhindades 11,6 miljardi euro väärtuses. Viimased kolm aastat on eksport aina vähenenud, seejuures eelmisel aastal oli langus suurim.

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul kujuneb Eesti ekspordi kasvu taastumine vaevaliseks. Möödunud aastal vähenes nii Eesti ekspordi maht kui ka selle rahaline väärtus. Kui jooksevhindades on kaupade eksport kahanenud juba kolmandat aastat, siis maht on vähenenud aasta. Ekspordi languse põhjuseks on Mertsina sõnul nõrk välisnõudlus, kuid suurim süüdlane on Venemaa turg, kuhu vähenes 11 kuuga eksport ligikaudu 400 miljonit eurot.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077