4. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nafta jätkab tõusu

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: rauamaagi hind tõuseb edasi; Hiina stimuleerimise ootused kergitavad vase hinda; kuld on ametlikult tagasi pulliturul; nafta hinnad tõusevad edasi.

Rauamaagi hind tõuseb edasi

Arvati, et rauamaagi hind langeb ka sellel aastal suurelt, sest madalamate tootmiskuludega toodangu lisandumine ja nõrk nõudlus suruvad hinda alla.

Nüüd on rauamaak ületanud 50 dollari taseme ning sinna ka püsima jäänud. Sellel aastal on rauamaak kallinenud 18 protsenti – see on parim protsent Bloombergi toorainete indeksis. Tõenäoliselt on hinda tõstnud Hiina terasetehaste varude suurendamine ja kehvad ilmaolud Austraalias, teatas Capital Economics. Uuringufirma sõnul võivad need faktorid olla aga ajutised.

„Rauamaagi hinnad hakkavad uuesti kukkuma, võib-olla enne teise kvartali lõppu,“ ütles Capital Economicsi ökonomist Caroline Bain. „Hiina terasetootmine võib sellel aastal järsult langeda ja Austraalia rauamaagi tootmine kasvab,“ ütles ta.

Kõik ei ole tooraine suhtes aga nii pessimistlikud. Glencore’i tegevjuht Ivan Glasenberg ütles teisipäeval, et toorainete hinnapõhi on juba möödas. Australia & New Zealand Banking Group teatas, et tooraineturul on viimase kahe nädala jooksul meeleolud tublisti paranenud.

Rauamaagi hind kallines nädalaga 3 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 51,2 dollarit. Vahepeal jõudis hind ligi 53 dollarini. Rauamaagi hinnatõus on aitanud ka teistel toorainetel taastuda.

Hiina stimuleerimise ootused tõstavad vase hinda

Vase hind kallines viis päeva järjest, mis on pikim tõusuperiood alates eelmise aasta maist. Nimelt spekuleeritakse, et Hiina võtab kasutusele meetmed, millega hakatakse maailma suurima tööstustoorainete tarbija majandust elavadama.

Arvatakse, et laupäeval toimuval konverentsil võib Hiina peaminister Li Keqiang kinnitada, et rahapoliitika lastakse „veidi rohkem lõdvemaks“. See toetaks aga majandust ning tööstussektorit.

„Vase turg annab signaali, et investorid ootavad Hiinalt päris agressiivseid meetmeid,“ ütles RJO Futuresi strateeg Bob Haberkorn Bloombergile. „Majanduskasv on Hiina jaoks praegu väga tähtis.“

Vase hind tõusis nädalaga 4,1 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 4790 dollarit. Jaanuarikuistest põhjadest on vase hind nüüd tõusnud 14 protsenti.

„Varude vähendamise tsükkel on paljude tööstusfirmade jaoks läbi saanud, eriti Aasias,“ ütles SP Angel Corporate Finance’i analüütik John Meyer. „Turud võivad sellel aastal uuesti defitsiiti jüuda.“

Kuld naases ametlikult pulliturule

Kulla hind tegi neljapäeval tugeva tõusu ja jõudis viimase aasta kõrgeima tasemeni. Ühtlasi on kuld detsembris saavutatud põhjast kallinenud üle 20 protsendi, mis tähendab, et väärismetall on tagasi niinimetatud pulliturule (tõusev turg).

Pärast kolm aastat kestnud hinnalangust on kulda toetamas mitmed faktorid. Välja võib tuua nii geopoliitilised pinged, mure finantssüsteemi pärast kui ka keskpankadega usaldusväärsuse vähenemine. Lisaks sellele on aktsiaturud volatiilsed. Kõik see on kullale positiivselt mõjunud.

Kulla hind tõusis nädalaga 3,2 protsenti 1269 dollarini untsist. Hõbeda tõus oli tagasihoidlikum – untsihind kallines 0,2 protsenti 15,47 dollarini.

Pallaadium kallines nädalaga 8,7 protsenti ja plaatina lisas 2,5 protsenti. Kummagi unts maksis neljapäeva õhtuks 941,7 ja 523 dollarit.

Teistest toorainetest langes kivisüsi hind 1,4 protsenti ja tonn maksab 43,73 dollarit. Tsingi hind kallines 6,8 protsenti ja tonn maksab 1815 dollarit. Goldman Sachs teatas veebruari alguses, et tsink on ainuke tööstusmetall, mille hiljutine kiire hinnatõus võiks ka tulevikus jätkuda. Tol hetkel oli hind 1715 dollarit. Tõusu toetab Goldmani sõnul tootmise vähendamine.

Tina kallines nädalaga 2 protsenti ja tonn maksab 16200 dollarit. Alumiinium lisas 2,2 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 1590,5 dollarit. Nikli hind tõusis 4,6 protsenti 8725 dollarini tonnist.

Nafta hinnad tõusevad edasi

Seoses võimaliku tootmismahtude fikseerimise kokkuleppega on vähenenud ka nafta hinna kõikumised. Brent kallines sellel nädalal 4,3 protsenti ja WTI lisas 4,1 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks 36,86 ja 34,69 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind on stabiliseerunud ja tonn masab 345 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077