Autor: Tööstusuudised.ee • 5. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB: olukord tööstuses peaks 2016. aastal paranema

SEB sõnul toetab olukorra paranemist tööstuses mitmete kaubanduspartnerite impordinõudluse prognoositav suurenemine.
Foto: Raul Mee
Tööstustoodangu uute tellimuste indeks viitab tootmismahu tõusule 2016. aasta alguses, kirjutab SEB Pank nädala kommentaaris.

Lõppeval nädalal avaldati näitajad detsembri toodangu kohta tööstuses, mille käekäik ei olnud eelmisel aastal kiita. Jaanuari tarbijahinnaindeks näitab aga, et inflatsiooni taastumine võtab veel aega.

Raske aasta tööstussektorile. Tööstussektori jaoks tervikuna ei olnud 2015. aasta kindlasti kergete killast. Esmakordselt pärast 2008-2009. aasta majanduskriisi tööstustoodang kahanes – võrreldes 2014. aastaga langes tööstustoodangu mahuindeks 2%. Olulise panuse tööstustoodangu vähenemisse andis elektri- ja soojusenergia tootmine ja mäetööstuse tegevusala, mis kogu tööstustoodangust moodustavad pea kümnendiku ja mis 2015. aastal eelnevaga võrreldes vastavalt 13% ja 5% võrra kahanesid. Samas puudutas langus ka töötlevat tööstust, kus toodangumaht kahanes protsendi võrra. Probleemide ulatust peegeldab asjaolu, et tootmist vähendas 14 töötleva tööstuse 23-st harust.

Tööstustoodangu mahuindeksi muutus 2015. aastal võrreldes eelneva aastaga suurema toodangumahuga tegevusaladel, %.
Foto: SEB Pank

Puidutööstuse investeeringute kasv. 2015. aastat töötlevas tööstuses kujundasid peamiselt kolm tegurit: puidutööstuse hüppeline kasv, kukkumine elektroonikatööstuses ja toorainehindade madalseis. Aasta positiivseim trend oli vaieldamatult puidutööstuse kiire kasv. Tööstusharu tänane edu põhineb varasematel aastatel langetatud otsustel. Puidutööstuse poolt tehtud investeeringute osakaal töötleva tööstuse koguinvesteeringutest on viimastel aastatel märkimisväärselt suurenenud.

Kui 2013. aastal oli vastav osakaal veel 15%, siis 2014. aastal 20% ja 2015. aasta esimese kolme kvartali põhjal koguni 30%. Võrreldes perioodiga 2014 jaanuar-september suurenesid tööstusharus tehtud investeeringud koguni 70%, mis viitab asjaolule, et suure tõenäosusega ootab puidutööstust ka edukas 2016. aasta.

Puidutööstust on toetanud tugev eksport Skandinaavia ja Saksamaa suunal, mida omakorda on kannustanud aktiivne kinnisvaraturg. Puidutööstuse toodangu peamises sihtriigis Rootsis suurenesid ehitusmahud 2015. aasta esimese 11 kuu jooksul aastavõrdluses 14%.

Tööstustoodangud langetas elektroonika. Peamiseks põhjuseks, miks tööstustoodang 2015. aastal vähenes, tuleb lugeda elektroonikatööstuse langust. Kuigi puidutööstuse osatähtsus on viimastel aastatel jõudsalt suurenenud ja elektroonikatoodete tootmisele pea järele jõudnud, moodustab viimane täna siiski suurima osa töötleva tööstuse kogutoodangust ja seega mõjutab tööstusharu käekäik tugevalt ka üldnumbrit.

Vaadates elektroonikatööstuse näitajaid pikemal ajavahemikul, ei ole tegelikult põhjust arvata, et haru domineeriv suurtootja oleks sattunud raskustesse või Eestis tootmist vähendamas. Pigem on põhjuseks 2014. aasta teises pooles toimunud ootamatult järsk kasv, mis võrdlusbaasi kõrgele tõstis. Et haru tootmismaht oli tavapärasest kõrgemal ka 2015. aasta esimestel kuudel, võib sama baasefekt tööstustoodangu kasvu mõjutada ka selle aasta alguses. Samas viitab detsembris järsult suurenenud uute tellimuste hulk, et ka 2016. aasta alguses võib harus oodata aastakeskmisest suuremat tootmismahtu. Kolmas tegur, mis 2015. aasta tööstustoodangu mahtu kujundas, oli keemiatööstuse tõsised raskused, mis puudutasid valusalt eelkõige Ida-Viru regiooni.

Maailmamajandust raputav toorainete, sealhulgas nafta, hinnalangus avaldas 2015. aastal mõju ka mitmele Eesti tootjale, kes olid sunnitud tootmiskuludele alla jääva hinnataseme tõttu tegevust koomale tõmbama. Lisaks põlevkivitööstusele puudutasid kärped ka väetisetööstust. Negatiivsed ekspordinäitajad viitavad, et kahanenud on ka mõnede keemiatööstuses toodetavate ehituskaupade toodang, mida on mõjutanud Venemaa majanduskriis – mille peasüüks omakorda madal naftahind.

Soodsatel toorainehindadel oli Eesti jaoks ka oluline positiivne mõju – ilma kütusehindade languseta poleks me kindlasti näinud niivõrd kiiret eratarbimise kasvu. Odav kütus aitas kulusid säästa ka paljudel teistel tegevusaladel.

Tööstustoodangu uute tellimuste indeks viitab tootmismahu tõusule 2016. aasta alguses. Lisaks suurele kasvule elektroonikatööstuses, puudutab toodangumahu tõus ka elektriseadmete ning muude masinate ja seadmete tootjaid, samuti tekstiilitööstust ja haagisetootjaid. Koos tellimuste arvu suurenemisega on paranenud ka tööstussektori kindlustunde indikaator, mis viitab, et toodangukasv võiks olla jätkusuutlik. Olukorra paranemist tööstuses toetab mitmete kaubanduspartnerite impordinõudluse prognoositav suurenemine ja Venemaa majanduslanguse aeglustumisest tingitud negatiivse võrdlusefekti taandumine.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077