1. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina tööstus veereb allamäge

Hiina lipp.
Foto: Erik Prozes
Hiina tehaste aktiivsus langes jaanuaris kolme kuu madalaimale tasemele ja see kasvatab muret maailma suuruselt teise majanduse tuleviku pärast.

Valitsuse koostatud jaanuari tööstuse PMI indeks oli 49,4 punkti, mis on väiksem kui Reutersi küsitletud analüütikute oodatud 49,6 punkti. Detsembris oli indeks veel 49,7 punkti. Jaanuari tulemus oli nõrgem alates 2012. aastast ning see tähistas kuuendat järjestikust langust.

Tulemus, mis jääb alla 50 punkti, tähistab sektori kokkutõmbumist.

"Hiina tööstus andis signaali olukorra mõõduka halvenemise kohta aasta alguses, sest nii toodangu kui ka töötuse näitajad halvenesid võrreldes detsembriga," teatas uuringufirma Markit, mis avaldas samuti oma PMI näitajad Hiinas. Selle uuringu järgi langeb tööstuse aktiivsus Hiinas juba üheteistkümnendat kuud järjest.

Samal ajal kui Hiina püüab suunata oma majandust tööstuselt kodumaisele tarbimisele, on kinnisvara- ja tervishoiuvaldkond sealsetele poliitikutele kõige tähtsam indikaator. Teenustesektor moodustab juba poole Hiina SKPst.

Hiina valmistab investoritele aina enam peavalu. Viimase kuu aja jooksul on sealne CSI 300 börsiindeks kukkunud üle 20%.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077