29. jaanuar 2016
Jaga lugu:

Swedbank piimatootjatele: investeerige!

Lehm.  Foto: Andres Haabu

Swedbanki tööstusettevõtete uuring näitab, et kõige vähem vaba tootmisvõimsust on toiduainetetööstuses.

Swedbanki toiduainetesektori juht Oliver Olt ütles, et vaatamata Venemaa embargole ja Hiina turu tugevale langusele ei ole piimatööstuses tootmine tonnides vähenenud ja Eesti tööstused on teinud tugevat tööd uute turgude leidmisel.

„Eksport püsib stabiilne, kuid kasvu saavutamist takistab asjaolu, et tootmisvõimsused on maksimumilähedaselt koormatud,“ märkis Olt. „Tasub tähele panna, et tööjõukulud Eestis kasvavad jätkuvalt ning konkurendid teistel turgudel investeerivad uutesse tehnoloogiatesse, samuti on suurtel turgudel hõlpsam saavutada mastaabiefekti.“

Et Eesti ettevõtete kasumlikkuse kahanemist vältida ja vähendada sõltuvust toorpiima hindadest, vajavad meie ettevõtted Olti sõnul täiendavat võimsust eksporditavate kaupade tootmiseks. „Seejuures on tähtis pöörata tähelepanu ka tootmisvõimsuse efektiivsemaks pööramisele,“ lisas Olt.

„Minu peamine soovitus – investeerida,“ rõhutas Olt. „Intressid on praegu rekordmadalad, sisendihinnad madalad. Kui ettevõtte bilanss kannatab ja turg on olemas – tehke ära.“ Tema sõnul hakkab investeeringut edasi lükates kannatama ettevõtte investeerimisvõimekus: tõusevad kulud, mis tõstavad omahinda, selle tõttu on keerulisem konkureerida ning siis omakorda langeb kasumlikkus.

Statistikaameti andmeil on viimasel ajal kukkunud toorpiima müük, kuid suurenenud jogurti, või ja juustu müük Soome, Norrasse, Hollandisse.

Autor: Äripäev.ee

Jaga lugu:
TÖÖSTUSUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad tööstusuudised igal nädalal enda postkasti.

Tööstusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Harro Puusild
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24harro@toostusuudised.ee
Roberta Lupp
Roberta LuppTööstusuudised.ee sündmusedTel: 5331 0510roberta.lupp@aripaev.ee
Rain Jüristo
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077Rain.jyristo@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt