29. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank piimatootjatele: investeerige!

Lehm.
Autor: Andres Haabu
Swedbanki tööstusettevõtete uuring näitab, et kõige vähem vaba tootmisvõimsust on toiduainetetööstuses.

Swedbanki toiduainetesektori juht Oliver Olt ütles, et vaatamata Venemaa embargole ja Hiina turu tugevale langusele ei ole piimatööstuses tootmine tonnides vähenenud ja Eesti tööstused on teinud tugevat tööd uute turgude leidmisel.

„Eksport püsib stabiilne, kuid kasvu saavutamist takistab asjaolu, et tootmisvõimsused on maksimumilähedaselt koormatud,“ märkis Olt. „Tasub tähele panna, et tööjõukulud Eestis kasvavad jätkuvalt ning konkurendid teistel turgudel investeerivad uutesse tehnoloogiatesse, samuti on suurtel turgudel hõlpsam saavutada mastaabiefekti.“

Et Eesti ettevõtete kasumlikkuse kahanemist vältida ja vähendada sõltuvust toorpiima hindadest, vajavad meie ettevõtted Olti sõnul täiendavat võimsust eksporditavate kaupade tootmiseks. „Seejuures on tähtis pöörata tähelepanu ka tootmisvõimsuse efektiivsemaks pööramisele,“ lisas Olt.

„Minu peamine soovitus – investeerida,“ rõhutas Olt. „Intressid on praegu rekordmadalad, sisendihinnad madalad. Kui ettevõtte bilanss kannatab ja turg on olemas – tehke ära.“ Tema sõnul hakkab investeeringut edasi lükates kannatama ettevõtte investeerimisvõimekus: tõusevad kulud, mis tõstavad omahinda, selle tõttu on keerulisem konkureerida ning siis omakorda langeb kasumlikkus.

Statistikaameti andmeil on viimasel ajal kukkunud toorpiima müük, kuid suurenenud jogurti, või ja juustu müük Soome, Norrasse, Hollandisse.

Autor: Äripäev.ee

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077