Autor: Harro Puusild • 25. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Favor asus valgusteid tootma ja tõi turule kaubamärgi Leden

Favor ASi arendusinsener Taavi Hallikma.
Foto: Favor AS
Tööstusettevõte Favor AS on praegu turule toomas LED-tehnoloogial põhinevat tööstusvalgustite brändi Leden, mis kasvas välja ettevõtte enda vajadusest efektiivse valgustuse järele oma tootmis- ja büroohoones.

Arendusinseneri Taavi Hallikma sõnul kasutatakse Ledeni valgusteid praegu puidu- ja metallitööstustes, samas sobiks valgustid ka ladudesse ja kaubakeskustesse. Seni on valgusteid müüdud vaid Eesti klientidele. Tulevikus plaanib ettevõte valgusteid ka eksportida ja esimeste sihtturgudena nähakse lähiriike.  

Millal jõudis Favor arusaamiseni, et võiks ise tööstuslikke valgusteid tootma hakata? Leden valguslahenduse arendamise mõttele viis meid oma tootmises tekkinud vajadus. Olemasolev valgustus polnud piisavalt töökindel ja LED-tehnoloogia arenedes muutusid suure valgusviljakusega kiipide hinnad meie jaoks atraktiivseks. Samal ajal oli meil tänu EXO arendusprojektile olemas kompetents vajaliku elektroonikaga ümberkäimiseks. Oma tootmise jaoks valgusteid disainides tekkis idee minna sellest veelgi kaugemale ja nii olemegi jõudnud kaubamärgini Leden.

Kui hea on valgustite pakkumine tööstustele täna? Turul pakutakse väga laia valikut erinevaid valgusteid, aga heade tuntud brändide valgustid on väga kallid ning suur osa mõistliku hinnatasemega valgustitest kasutab juba aegunud või aeguvaid tehnoloogiaid. Odavamad valgustid on tihti küsitava kvaliteedi ning elueaga toodang.

Milliseid probleeme teie enda valgustid lahendavad, kui palju need säästa aitavad? Ledeni valgustid toovad LED-valgustite head omadused mõistlikku hinnaklassi. Me kasutame maailma tipptootja Cree efektiivseid LED-kiipe ja me kasutame neid nii, et meie valgustid ei vaja kalleid ja raskeid jahutusradiaatoreid seejuures valgustite töökindlust ja eluiga kahjustamata. Valgustite disainimisel lähtume põhimõttest less is more ja selle tulemusena on meie valgustid minimalistliku ning praktilise disainiga.

Mis puudutab energiasäästu, siis meie tootevalikus olev HexLED 3 valgusti asendab väga hästi 480W tarbiva metallhaliidvalgusti, tarbides ise vaid 180W ja olles samal ajal hooldusvaba. Metallhaliidvalgustitel peab suhteliselt tihti käima kallist valgusallikat vahetamas, mis on tootmise lae all aeganõudev ja tülikas.

Millistele tööstustele teie valgustid sobivad? Hetkel leiab meie valgusteid nii puidu- kui metallitööstuse ettevõtetes. Samas me ei näe põhjust, miks ei võiks meie valgustid sobida ka suurematesse ja väiksematesse ladudesse ning kaubanduskeskuste üldvalgustiteks.

Kus toimub valgustite tootmine? LED-trükkplaadid ja toiteplokid tehakse meie spetsifikatsioonide järgi allhankena Hiinas, aga korpused ja muud konstruktsioonid toodame Favori tehases ning loomulikult ka koostame ja testime valgustid ise.

Kui suure osa tootmisprotsessist olete automatiseerinud? Korpuste ja detailide lehetöötlus käib meil kohapeal CNC-pinkidega, koostamine on praegu veel puhtalt käsitöö. LED-trükkplaatide ja toiteplokkide tootmine Hiinas on suuremalt jaolt automatiseeritud.

Mitu erinevat toodet valikus praegu on? Täna võime rääkida neljast tooteperekonnast, millest igas on kuni kolm valgustit. Tootearendus jätkub, laiendame ning loome juurde uusi tooteperekondi.

Kui suured tulevikuplaanid teil üldse valgustitega on? Plaanite ka investeeringuid? Käesoleval aastal hakkame senisest oluliselt suuremat rõhku panema turustamisele, samal ajal jätkame ka tootearendusega. Sellel aastal plaanime toota ja müüa 1300-1500.

Tegeleme aktiivselt ka nutivalgustuse Luminaires United arendamisega. Esimesed prototüübid on meil lehtmaterjali laos üleval olnud juba üle aasta ja ennast täiesti õigustanud. Luminaires United lahendust kasutades vajab valgusti vaid toitekaablit ning omavahel suhtlevad valgustid juhtmevabalt. Läbi arvuti või mobiiltelefoni saab väga lihtsalt luua erinevad valgusstseenid vastavalt liikumis-, kohalolu- või valgusanduritelt tulevale infole ja seetõttu on väga lihtne tootmist ümber paigutades valgusstseenid viia uue asetusega vastavusse. Lisaks võimaldab Luminaires United valgustitesse integreerida näiteks temperatuuri- või niiskusandureid, mis samuti annaksid info edasi läbi sama süsteemi juhtmevabalt.

Plaanite ka eksportida või teetegi seda juba? Me oleme turundamisega alles algusjärgus ja esialgu hakkame ekspordi osas vaatama lähiriikide poole. Seni oleme valgusteid müünud vaid Eesti klientidele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077