Autor: Tööstusuudised.ee • 14. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2015 - Nelja Energia tuuleenergia rekordaasta

Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus.
Autor: Andras Kralla
Taastuvenergia tootja Nelja Energia AS tootis 2015. aastal oma 15 tuulepargis rekordilise koguse ehk ligi 569 gigavatt-tundi (GWh) elektrienergiat, mis on 15% rohkem kui aasta varem ning moodustab ligikaudu 2,2% kogu Baltikumi elektritarbimisest.

Kokku tootis Nelja Energia 2015. aastal 585 GWh taastuvenergiat, sellest 62% Eestis ja 38% Leedus. Parimad tuulekuud olid jaanuar ja detsember, mil Nelja Energiale kuuluvad tuulikud tootsid üle veerandi kogu aasta kogusest.

See kindlustab ettevõttele jätkuvalt liidrikoha nii Eesti kui kogu Baltikumi tuuleenergia tootjate seas. Nelja Energiale kuulub ka kaks biogaasijaama, kus samuti energiatoodang suurenes. Elektrienergia osa ulatus 2015. aastal kokku 16 GWh-ni ja soojaenergia osa 4,3 GWh-ni.

Nelja Energia juhatuse esimehe Martin Kruusi sõnul kasvas tuulikute toodang, kuid vähenes samal ajal elektri hind.

„NordPool elektrituru Eesti piirkonna keskmine elektrihind 2015. aastal oli 31,08 EUR/MWh, mis on 17% vähem kui varasemal aastal. Selline hinnalangus on energiatootjatele negatiivne üllatus, kuid tarbijatele kahtlemata hea uudis,“ kommenteeris Kruus.

Nelja Energial on hetkel ehituses igas Baltikumi riigis üks taastuvenergia projekt - Leedus 60 MW Šilute tuulepark koguinvesteeringuga 120 miljonit eurot, Lätis koostootmisjaam ja pelletitehas koguinvesteeringuga 30 miljonit eurot ning Eestis Tooma tuulepargi 7,05 MW laiendus koguinvesteeringuga 11,5 miljonit eurot.

Nelja Energia on Põhjamaade ja Eesti kapitalil baseeruv Baltikumi suurim tuuleenergia tootja ja arendaja. Firmal on Baltikumis tuuleparke koguvõimsusega 220 MW ning ettevõtte varade väärtus on rohkem kui 400 miljonit eurot.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077