Autor: Tööstusuudised.ee • 18. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektritoodang vähenes 18 protsenti

Läänemaal Hanila vallas Rõustes, Esivere külas asuv 12 MW võimsusega tuulepark.
Foto: Andras Kralla
Eesti sisemaine elektritarbimine vähenes selle aasta novembris eelmise aasta sama ajaga võrreldes kaks protsenti 716 gigavatt-tunnini ning toodang 18 protsenti 777 gigavatt-tunnini.

Toodangu langust mõjutas Eesti hinnapiirkonna mullusest madalam börsihind ning ülekandevõimsuste piirangud Eesti-Läti piiril.

Eesti elektrisüsteem oli eelmisel kuul 64 protsendil tundidest ülejäägis ning 36 protsendil tundidest puudujäägis. Kuu kokkuvõttes ületas elektritootmine tarbimist 60 gigavatt-tunni ulatuses. Eestit läbinud elektri transiitvoog kasvas 29 protsenti, moodustades kokku 350 gigavatt-tundi.

Tootmine taastuvatest allikatest kerkis aastases arvestuses 13 protsenti. Toodangu kasvu vedas tuul, millest toodeti 48 protsenti rohkem elektrit kui 2014. aasta novembris. Tootmine hüdroenergiast ja biomassist langes vastavalt 19 ja 8 protsenti. Kokku moodustas novembrikuu taastuvenergiatoodang 130 gigavatt-tundi, millest 50 protsenti toodeti tuulest, 49 protsenti biomassist ning üks protsent hüdroenergiast. Taastuvatest allikatest toodetud elekter moodustas sisemaisest tarbimisest 16,5 protsenti.

Lätis kasvas elektritootmine 33 protsenti ja moodustas kokku 571 gigavatt-tundi. Tarbimine vähenes kokku kaks protsenti 616 gigavatt-tunnini, langetades elektribilansi puudujääki eelmise aasta novembri 198 gigavatt-tunnilt 45 gigavatt-tunnini. Läti elektritootjate panus sisemaise tarbimise katmisel oli kokku 93 protsenti, ülejäänud seitse protsenti imporditi Eesti suunalt.

Leedus kasvas tootmine kaheksa ning tarbimine vähenes kolm protsenti. Novembrikuu puudujääk kahanes seitsme protsendi võrra 685 gigavatt-tunnini. Leedus toodetud elektri osakaal sisemaise tarbimise katmisel oli 26 protsenti. Leedu defitsiit kaeti 54 protsendi ulatuses impordiga Läti kaudu ning 46 protsendi ulatuses impordiga kolmandatest riikidest.

Baltimaade elektribilansi defitsiit moodustas tänavu novembris kokku 670 gigavatt-tundi, kahanedes aastatagusega võrreldes kuue protsendi võrra. Selle aasta novembrikuu puudujääk moodustas kolme riigi elektritarbimisest 30 protsenti. Baltikumi puudujäägist kaeti hinnanguliselt 55 protsenti impordiga Põhjamaadest ning 45 protsenti impordiga kolmandatest riikidest.

Põhjamaades püsis nii elektri tarbimine kui toodang ligikaudu eelmise aasta novembri tasemel. Toodang üles kahe protsendi võrra tarbimist ning elektribilansi ülejäägiks kujunes 829 gigavatt-tundi. Rootsis ja Norras oli toodang 11 protsendi võrra suurem kui tarbimine. Taanis ja Soomes kattis kodumaine toodang tarbimisest vastavalt 86 ja 80 protsenti.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077