Autor: Harro Puusild • 10. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MKM: november kaubavahetusse olulisi muutusi ei too

Veoauto Tallinn-Pärnu maanteel.
Foto: Andras Kralla
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) hinnangul pole novembri kaubavahetuses muutusi paremuse suunas oodata. Oktoobris kahanes nii kaupade eksport kui import.

"Novembris kaubavahetuses olulisi muutusi paremuse suunas oodata pole, kaubavahetus võib jääda samale tasemele," kommenteeris MKMi analüütik Kristina Ojamäe pressiteates. 

"Septembrikuu tasemest oli eksport kaks protsenti suurem ja import jäi samale tasemele. Kaubavahetuse bilansi puudujääk vähenes oktoobris 124,2 miljoni euroni, olles eelmise kuu näitajast 22,4 miljonit eurot väiksem," lisas ta. 

Eesti Konjunktuuriinstituudi novembrikuu uuringus osalenud tööstusettevõtete arvamused eksporttellimuste osas paranesid võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Tavapärasest suuremaid tellimusi prognoosis 10,4 protsenti ettevõtetest. Tellimuste kahanemist või tavalisel tasemel püsimist ootavate ettevõtete osatähtsus peaaegu ei muutunud, seisis teates. 

Euroopa Komisjoni poolt avaldatud majandususaldusindeks jäi peaaegu samale tasemele nii Euroopa Liidus tervikuna, euroalas kui ka Eestis. Eesti olulisematest ekspordipartneritest oli majandususaldus üle ajaloolise keskmise Lätis, Leedus, Rootsis ja Saksamaal. Soomes aga jäi majandususaldus samale tasemele võrreldes eelmise kuuga – 97,5 punkti.

Kaupade eksport vähenes 2015. aasta oktoobris võrreldes eelmise aasta oktoobriga 12% ja import 13%, teatas Statistikaamet täna. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077