Autor: Harro Puusild • 1. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

4 soovitust, kuidas alustada tehase automatiseerimisega

Norcar-BSB Eesti AS arendusjuht Juhan Anvelt.
Foto: Martin Kivimäe
Masina- ja metalliettevõtte Norcar-BSB Eesti AS arendusjuhi Juhan Anvelti ning inseneri ja TTÜ Mehaanika teaduskonna dotsendi Martinš Sarkansi sõnul tuleks enne tehase automatiseerimisega alustamist analüüsida, milline tootmisprotsess tööd kõige rohkem takistab.

„Tuleb mõelda, millise kitsaskoha eemaldamine annab kõige suurema efekti. Tuleb alustada selle osaga, mis on kõige nõrgem, sest see annab efekti kogu mahu ulatuses,“ räägib Martinš Sarkans.

Norcar-BSB võttis 2006. aastal kasutusse keevitusroboti. „Miks seda sai tehtud, oli see, et keevitajate arv kasvas kogu aeg. Lõpuks kasvabki keevitajate arv nii suureks, et sa lõpuks ei halda enam tootmist. Palgakulud kasvavad hüppeliselt,“ jätkab ta.

„Kui oled pikalt tehase või tootmise juht olnud, siis selle asemel, et kasvatada keevitajate arvu, näed sa kohe ära, et seal on kitsaskoht. Kui võtad juurde juba ühe keevitaja, siis kasvavad palgakulud päris palju. Võtad kaks, siis veel rohkem. Tegelikult see efektiivsus nii järsult ei kasva ja siin tekibki võrdluskoht, et seda protsessi tasub hakata parandama,“ märgib ta.

Järgnevad Norcar-BSB neli soovitust, kuidas alustada tehase automatiseerimisega:

Tee selgeks, milline protsess on tootmises kõige nõrgem ja takistavam.Hinda automatiseerimise võimalusi ja kas selleks on olemas vajalik ressurss. See on eriti oluline, kui puuduvad eelnevad kogemused.Võta ette üksik protsess või töö osa, ära hakka kõike korraga automatiseerima.Hinda oma võimekust ja vajadusel kaasa kedagi. Tihti on vaja see teadmus sisse osta, kaasata õige inimene õigel ajal.

Norcar Group toodab ja turustab Norcar minilaadureid, Minkomatic masinaid ja Norcar automatiseeritud robot-aplikatsioone.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077