Autor: Harro Puusild • 21. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tuuleenergia toodang võib aasta lõpus toetusest ilma jääda  

Paldiski tuulepark
Autor: Erik Prozes
Tuuleenergia toodangu toetamise mahust on üheksa kuuga täitunud 72 protsenti ja esmakordselt võib tekkida olukord, kus aasta lõpus toodetud tuuleenergia enam toetust ei saa.

Tuuleenergia toodangule makstakse kalendriaastas toetust maksimaalselt 600 gigavatt-tunni ulatuses. Aasta esimese üheksa kuuga on täitunud 72 protsenti nimetatud mahust ehk toetust on makstud 432 gigavatt-tunnile tuulest toodetud elektrile, teatas Elering.

Sama trendi jätkudes jõuab toetatud tuuleenergia toodang aasta lõpus ligi 600 gigavatt-tunni ehk esmakordselt võib tekkida olukord, kus aasta lõpus toodetud tuuleenergia enam toetust ei saa.

Taastuvenergia moodustas selle aasta kolmandas kvartalis Eestis elektrienergia kogutarbimisest 14,0 protsenti. Kokku toodeti kolmandas kvartalis taastuvenergiat 278 gigavatt-tundi.

Üheksa kuu kokkuvõttes oli taastuvenergia osakaal 16,2 protsenti, mis ületab eelmise aasta sama perioodi tulemust kahe protsendi võrra.

Tuuleenergia moodustas kolmanda kvartali taastuvenergia kogutoodangust 39 protsenti ning tuulest toodetud elektri kogus – 108 gigavatt-tundi – on ligikaudu sama suur kui aasta tagasi. Tuuleenergiale maksis Elering toetusi 5,2 miljonit eurot, mis on seitse protsenti enam kui eelmise aasta samal perioodil. Kogu toodetud tuuleenergiast sai kolmandas kvartalis toetust ligikaudu 89 protsenti.

Biomassist, biogaasist ja jäätmetest toodetud elektrienergia moodustas kolmandas kvartalis 60 protsenti taastuvenergia toodangust. Neist kütuseliikidest toodeti juulist septembrini elektrit 167 gigavatt-tundi elektrit. Biomassist, biogaasist ja prügist toodetud elektrile maksti toetust kvartali jooksul 7,8 miljonit eurot.

Hüdroenergiast toodeti elektrienergiat tänavu kolmandas kvartalis kaks gigavatt-tundi ja toetusteks kulus 58 000 eurot.

Toetust saavate päikesepaneelide omanike arv on eelmise aasta sügisega võrreldes kasvanud kaks korda ja ületas 400 piiri. Kolmandas kvartalis päikesepaneelide abil toodetud ja võrku antud elektrienergia kogus oli kokku 648 megavatt-tundi, mis on 2,5 korda enam kui aasta tagasi. Kuna eeldatavalt tarbivad enamuse toodetud päikeseenergiast mikrotootjad ise kohapeal ära, on päikesepaneelide abil toodetud elektri üldkogus toetust saanud kogusest hinnanguliselt 4-5 korda suurem.

Kokku maksis Elering kolmandas kvartalis taastuvenergia toetust 245 gigavatt-tunni elektrienergia eest summas 13,1 miljonit eurot. Rahalises arvestuses kasvas taastuvenergia toetuste summa möödunud aasta kolmanda kvartaliga võrreldes kolm protsenti.

Tõhusa koostootmise toetust maksti tänavu kolmandas kvartalis toetusi veidi enam kui eelmise aasta samal ajal – 540 000 eurot. Tõhusa koostootmise režiimis toodeti elektrienergiat 17 gigavatt-tundi.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077