Autor: Harro Puusild • 20. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MKM: tootjahindade hinnamuutus võib väheneda

Põlevkivi-õli tsehh
Autor: Julia-Maria Linna
Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) teatas, et kui tootjahindade paigalseis Eestis jätkub, siis aastane hinnamuutus võib järgnevatel kuudel väheneda.

Töötleva tööstuse tootjahinnad püsivad jätkuvalt paigal ning ettevõtjate ootused ei viita olukorra muutusele. Samasugune pilt iseloomustab ka teisi Euroopa Liidu riike. Augustis olid hinnad üle kahe protsendi madalamad kui aasta varem, hinnad on langenud enamikes liikmesriikides. "Kui hindade paigalseis Eestis jätkub, siis aastane hinnamuutus järgnevatel kuudel väheneb, sest võrdlusbaas nihkub madalamale," teatas MKM.

Suurematest sektoritest on hinnalangus tugevam toiduainete tööstuses ja keemiatööstuses, kus hinnad on mullusest vastavalt 4,3 ja 6,2 protsenti odavamad. Mõlemal juhul toob hindu alla odavam tooraine, mis on soodsamaks muutnud ka lõpptooted. Keskmisest suurem hindade tõus iseloomustas septembris jookide tootmist, kus hinnad kallinesid eelmise kuuga võrreldes 3,9 ja aastaga 1,4 protsenti.

Septembris toimusid ekspordi- ja impordihindade arengus sarnased muutused, hinnad olid eelmise aasta samast perioodist vastavalt 4,9 ja 6,1 protsenti madalamad. Ekspordihindu on hoidnud languses nõrk välisnõudlus. Augustiga võrreldes langesid ekspordi- ja impordihinnad vastavalt 0,2 ja 1,9 protsenti.

Nii ekspordi- kui ka impordihinnaindeksi kujunemisel on suurima kaaluga naftasaadused, mille hinnad on aastaga kukkunud vastavalt 37 ja 33 protsenti.

Ekspordihinnad olid mullusega võrreldes langenud metsamajanduses, elektrienergia ja gaasi varustamises, kemikaalide ja keemiatoodete tootmises ning elektroonikaseadmete tootmises. Samal ajal oli endiselt tugev turba, rõivaste, taimsete ja loomsete toodete väljaveohindade tõus. Impordihindade langust kiirendasid taimsed ja loomsed tooted, puit ja keemiatööstuse tooted.

Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitluse põhjal võib oodata hindade püsimist stabiilsena ka järgnevatel kuudel. Septembris prognoosis 85 protsenti töötleva tööstuse esindajatest, et müügihinnad ei muutu järgneva kolme kuu jooksul, ülejäänute seas oli kerge ülekaal neil, kes ootasid hindade langust. Suuremat võimalust hindade tõusuks nähakse toiduainetööstuses.

Statistikaameti andmetel tõusid septembris tootjahinnad töötlevas tööstuses eelmise kuuga võrreldes keskmiselt 0,1 protsenti. Eelmise aasta septembriga võrreldes olid hinnad 1,9 protsenti madalamad.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077