MKM: tootjahindade hinnamuutus võib väheneda

Põlevkivi-õli tsehh
Põlevkivi-õli tsehh

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) teatas, et kui tootjahindade paigalseis Eestis jätkub, siis aastane hinnamuutus võib järgnevatel kuudel väheneda.

Töötleva tööstuse tootjahinnad püsivad jätkuvalt paigal ning ettevõtjate ootused ei viita olukorra muutusele. Samasugune pilt iseloomustab ka teisi Euroopa Liidu riike. Augustis olid hinnad üle kahe protsendi madalamad kui aasta varem, hinnad on langenud enamikes liikmesriikides. "Kui hindade paigalseis Eestis jätkub, siis aastane hinnamuutus järgnevatel kuudel väheneb, sest võrdlusbaas nihkub madalamale," teatas MKM.

Suurematest sektoritest on hinnalangus tugevam toiduainete tööstuses ja keemiatööstuses, kus hinnad on mullusest vastavalt 4,3 ja 6,2 protsenti odavamad. Mõlemal juhul toob hindu alla odavam tooraine, mis on soodsamaks muutnud ka lõpptooted. Keskmisest suurem hindade tõus iseloomustas septembris jookide tootmist, kus hinnad kallinesid eelmise kuuga võrreldes 3,9 ja aastaga 1,4 protsenti.

Septembris toimusid ekspordi- ja impordihindade arengus sarnased muutused, hinnad olid eelmise aasta samast perioodist vastavalt 4,9 ja 6,1 protsenti madalamad. Ekspordihindu on hoidnud languses nõrk välisnõudlus. Augustiga võrreldes langesid ekspordi- ja impordihinnad vastavalt 0,2 ja 1,9 protsenti.
Nii ekspordi- kui ka impordihinnaindeksi kujunemisel on suurima kaaluga naftasaadused, mille hinnad on aastaga kukkunud vastavalt 37 ja 33 protsenti.

Ekspordihinnad olid mullusega võrreldes langenud metsamajanduses, elektrienergia ja gaasi varustamises, kemikaalide ja keemiatoodete tootmises ning elektroonikaseadmete tootmises. Samal ajal oli endiselt tugev turba, rõivaste, taimsete ja loomsete toodete väljaveohindade tõus. Impordihindade langust kiirendasid taimsed ja loomsed tooted, puit ja keemiatööstuse tooted.

Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitluse põhjal võib oodata hindade püsimist stabiilsena ka järgnevatel kuudel. Septembris prognoosis 85 protsenti töötleva tööstuse esindajatest, et müügihinnad ei muutu järgneva kolme kuu jooksul, ülejäänute seas oli kerge ülekaal neil, kes ootasid hindade langust. Suuremat võimalust hindade tõusuks nähakse toiduainetööstuses.

Statistikaameti andmetel tõusid septembris tootjahinnad töötlevas tööstuses eelmise kuuga võrreldes keskmiselt 0,1 protsenti. Eelmise aasta septembriga võrreldes olid hinnad 1,9 protsenti madalamad.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara