Autor: Harro Puusild • 15. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palts: pakendiaruande auditeerimise kohustus pole loodetud kasu toonud

Foto: Raul Mee
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhi Mait Paltsi sõnul on tänavu rakendatud pakendiaruannete auditeerimise kohustus olnud pigem halb eksperiment, mis pole loodetud kasu toonud.

Palts ütles, et tänavu rakendatud pakendiaruannete auditeerimise kohustus on olnud teatavas mõttes halb eksperiment, millest ministeeriumi loodetud olulist kasu ei ole sündinud, või vähemasti ei jäänud toimunud kohtumiselt sellist veendumust.

„Ainus kindel mõju on olnud täna see, et mitu tuhat ettevõtet on pidanud tellima kalli auditi ja selle peale raha kulutama ja asendades nii riikliku järelevalve puuduseid. Suur osa kohustatuid ei ole väidetavalt auditit ka teinud ning järelevalve seaduses sisalduvate kohustuste täitmise üle on puudulik,“ rääkis Palts. 

„Sellises olukorras oleks mõistlikum tunnistada, et eksperiment ei andnud tulemusi ning auditi kohustusest loobuda ning otsida olmejäätmeteks sattuvate pakendijäätmete taaskasutuse suurendamiseks sisulisi lahendusi,“ märkis ta.

Kuigi Kaubanduskoja ettepanekul vabastatakse väikeettevõtjad pakendiaruande auditeerimise kohustusest, siis see ei tähenda, et pakendiauditeerimise teema oleks vaibunud. Teisipäeval toimus Riigikogu keskkonnakomisjonis pakendiaruandluse teemaline arutelu, kuhu oli lisaks Audiitorkogule, A-Tolliagentuurile ja Keskkonnaministeeriumile kutsutud ka Kaubanduskoda.

Arutelu teemaks oli, kas üksnes auditeerimise kohustuse piirmäära tõstmine on sobiv lahendus kogu pakendiaruandluse probleemile ning kas see aitab rohkem pakendeid taaskasutusse suunata? Selgus, et kindlat vastust nendele küsimusetele endiselt ei ole.

Küsimärgi all on ka, kas hetkel on olemas vajalik ressurss, et tagada piisav järelevalve auditeerimise kohustuse täitmisele. Ilma tõhusa järelevalveta pole võimalik ka kohustuse täitmist kontrollida. Kaubanduskoda jäi oma eelneva seisukoha juurde, et enne, kui puuduvad argumendid, kuidas auditeerimine antud kujul pakendite taaskasutamisele kaasa aitab, pole võimalik auditeerimise kohustust toetada. Lisaks tuleks kindlasti kaaluda ka alternatiivseid lahendusi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077