Autor: Harro Puusild • 8. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konsultant: suurtootjad peaksid LEAN-juhtimist kasutama

Autor: Martin Kivimäe
LEAN-tootmise konsultant Jüri Kuslapuu ütles mööblitootjate konverentsil, et suurtootjad peaksid kasutama rohkem LEAN-tootmist. 

„Lean on kõige terviklikum ja laialt levinuim juhtimissüsteem, mis on keskendunud efektiivsusele. Isegi mitte vaid tootmise efektiivsusele, vaid ka kinnisvara arendusele. See eksisteerib väga edukalt juba ka kontorites, ka pangad on väga edukad Leani kasutajad,“ ütles Kuslapuu.

Kuslapuu tõi oma ettekandes välja Eesti tootmises esinevad probleemid. „Protsesside kaardistamine jätab tootmisettevõtetes soovida,“ ütles Kuslapuu ettekandes ja lisas, et tal on ettevõtetes ette tulnud olukordi, kus ka kõige lihtsamate protsessimuudatuste puhul on tulnud alustada lihtsamatest asjadest.

Kuslapuu sõnul tuleks tootmisettevõtetel tähelepanu pöörata ka standardoperatsioonidel põhinevate tööjuhiste olemasolule. „See võiks dokumendina olemas olla,“ ütles ta.

Tootjate probleemiks on ka standardiseerimata töötajate kvalifikatsioonid ja seetõttu on väljaõpe juhuslik. Ka ei toeta töötasusüsteemid loovust, leidlikkust ega meeskonnatööd.

Veel rääkis Kuslapuu, et Eestis on juhtimine vahel autoritaarne, see pärsib loovust ja meeskonnatööd. „Kuid nii Ameerikas kui Eestis on samad probleemid. Tootmine on karm ala ja tasakaalu leidmine ei ole lihtne,“ märkis konsultant.

Eesti tööstuse tulevik kuulub Kuslapuu hinnangul pigem suurtootjatele. „Väikeettevõtja, kelle ainus eelis on kvaliteet ja kliendi vajadustele vastamine, jõuab ühel hetkel olukorda, kus tuleb langetada valik, kas olla masstootja või suurtootja. Masstootja on spetsialiseerunud suhteliselt kitsa tootevaliku suhteliselt suures koguses tootmisele, suurtootja teeb suuremaid keskmisi partiisid,“ rääkis ta.

„Tõenäoliselt Eestis tuleb masstootjaid vähem, sest oleme väikesed, meil on väikesed ressursid, meie elanike arv on väike. Teisest küljest on meil palju haritud inimesi, kes võiksid töötada ettevõtetes, kus on keerulisem  toode,“ rääkis ta. 

Kuslapuu sõnul peakski Lean-tootmine olema kohustuslik suurtootjatele. 

„Mõnikord on öeldud, et Lean on teooria, mina ei ole selles veendunud. Minu arvates on see üks tööriistakast,“ ütles Kuslapuu ja lisas, et kõige populaarsemad Lean-tööriistad on operatsioonide standardiseerimine, tootmise planeerimise süsteemid, visualiseerimine ehk näiteks joonised ja sildid, 6Sigma, erinevad seadmete hooldussüsteemid ja pideva parendamise protsessid. 

Neljapäeval toimub Swissotelis konverents „Eesti Mööblitootjate V Konverents 2015“, mis on kokku toonud ligi 100 osalejat.

 

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077