Autor: Tanel Raig • 9. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aidu karjääri ehitatakse Baltikumi suurima tuulepark

Aidu Tuulepark juhatuse esimees Andres Sõnajalg allkirjastas Lüganuse vallavanemaga hoonestusõiguse võõrandamise lepingu, et alustada Baltikumi suurima  tuulepargi ehitust.

Lüganuse vallavanem Viktor Rauam kinnitas, et valla jaoks tegemist väga olulise projektiga, mis võimaldab endised karjääri alad võtta valla huvides uuesti kasutusele. Ettevalmistused Ida-Virumaal asuva endise Aidu karjääri korrastatud alade kasutusele võtmiseks tuulepargina on kestnud juba kaheksa aastat.

Aidu karjääri aladele hakkab kerkima Baltikumi suurim tuuleelektrijaam koguvõimsusega 100 MW. „Tegemist on esimese „Made in Estonia“ tuuleelektrijaamaga maailmas. Tuulikud toodab Eesti ettevõtte Eleon AS ja Eestis on loodud nii kasutatav tehnoloogia, samuti toodetakse oluline osa tuulikukomponentidest,“ ütles Andres Sõnajalg. Ta lisas, et rajatavad uue põlvkonna tuulikud on projekteeritud Aidu tuuletingimusi silmas pidades ning lubavad väga häid efektiivsusnäitajaid.

Kokku püstitatakse 30 suurt, kolmemegavatist Eleoni uue põlvkonna tuulikut. Eleoni tuulikute torni kõrgus on 135 meetrit ja rootori diameeter 120 meetrit. Tuuleelektrijaama rajamine on jaotatud kolme etappi ja esimesed tuulikud saavad püsti 2016. aastal. Investeeringu suurus kokku on 165 miljonit eurot. Esimese etapi finantseerijateks on UniCredit Leasing ja Krediidipank.

Sõnajala kinnitusel saab Aidu tuulepargist mastaapne referentspark, mis toetab Eestis toodetud Eleon tüüpi elektrituulikute eksporti teistesse riikidesse ja on seetõttu oluline verstapost nii suurte elektrituulikute tootmisele kui tööstusharu käivitamisele Eestis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077