Autor: Urmo Andressoo • 17. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiinas on teras odavam kui kapsas

Rauamaagi hind Hiinas kukkus suure aktsiaturu languse tõttu viimase kuue aasta madalamaile tasemele. Sellest tulenevalt on tänase seisuga terase tonnihind odavam kui kapsa oma, ütles börsifirma IG Marketsi strateeg Evan Lucas The Guardianis avaldatud artiklis.

Kolmapäeva öösel langes rauamaagi hind suurel idamaal üle 10%. Tonni rauamaaki saab Hiinast hetkel kätte 44 Ameerika dollari ja 59 sendiga. Suur hinnalangus on mõjutanud ka rauakaevandusettevõtete aktsiaid. Fortest Metalsi aktsia kukkus kolmapäeval 6%, BHP ja Rio omad üle 3%.

Lisaks raua hinnale kukkus viiendat päeva järjest ka nafta hind. Näiteks USA suurtootja West Texas Intermediate'i barrelihind langes 51,65 dollarile. Languses on veel põllumajandussaaduste, näiteks puuvilla ja nisu hinnad.

Hiina aktsiaturg jätkab vabalanguses. Selle takistamiseks on Hiina keelanud kauplemise enama kui poolte turul olevate väärtpaberitega, külmutanud uute aktsiate turule toomise ning loonud suurte maaklerfirmade abil 26 miljardi Ameerika dollarilise stabilisatsioonifondi.

Siiamaani pole meetmetest tolku olnud. Shanghai koondindeks on vähenenud kuuga üle 30%. Ainuüksi kolmapäeval vähenes see 5,9%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077