Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB Grupp sai suurtellimuse

ABB Grupp sai 450 miljoni dollarise tellimuse Suurbritannia ja Norra elektrivõrkude ühendamiseks. Kahe riigi energiaturge ühendav NSN-link võimaldab suurendada energiaturvalisust.

Elektriühenduse tellisid Norra riiklik võrguettevõte Statnett ning Suurbritannia elektri- ja gaasifirma National Grid. Kaabelühendus nimega North Sea Network (NSN) on võimeline edastama 1400 megavatti elektrienergiat. Norra ja Briti vetesse paigaldatavast kaablist saab valmimisel 730 kilomeetriga maailma pikim veealune elektriühendus. Vastavalt lepingule alustatakse uue kaabelühenduse kaudu elektrienergia tarnimist 2021. aastal.

ABB tarnib lepingu raames kõrgepinge-alalisvoolu (HVDC) konverterjaamad NSN ühenduse mõlemasse otsa. Üks jaamadest paigutatakse Suurbritannia poolele Blythi ja teine Norrasse Kvilldali. Lisaks kahele ±525 kilovoldisele ja 1400 megavatisele HVDC Light konverterjaamale teostab ABB ka projekteerimis- ja inseneritööd.

Kui tuuleenergia tootlus on Suurbritannias kõrge ja elektri nõudlus samas madal, liigub elekter mööda kaabelühendust Norrasse, mis võimaldab säilitada sealsete hüdroelektrijaamade vett hoidlates. Kui aga saareriigis nõudlus kasvab ning tuult on vähe, tarnitakse elektrit Norra hüdroelektrijaamadest Suurbritanniasse.

”ABB rajatav elektriühendus toetab integratsiooni Euroopa energiaturul,” ütles ABB Grupi tegevjuht Ulrich Spiesshofer. ”HVDC on ABB tuumtehnoloogiaid ja võtmeärisid, osa meie Next Level strateegiast. Viimatine leping on selge märk meie elektrivõrkude ja -süsteemide divisjoni tagasituleku edusammudest kasumliku ja jätkusuutliku kasvu suunas.”

”HVDC on ennast tugevalt tõestanud lahendusena taastuvenergia integreerimisel võrku ning usaldusväärse ja tõhusa vee- või maa-aluse ühendusena,” ütles ABB Grupi elektrivõrkude ja –süsteemide divisjoni juht Claudio Facchin. ”Antud projekt on ABB jaoks järjekorras 18. piiriülene HVDC-ühendus Euroopas. Meil on hea meel, et oleme jätkuvalt panustamas Euroopa energiavõrgu integreerimisse."

ABB (www.abb.com) on ülemaailmne tehnoloogialiider energeetika ja automaatika valdkonnas, mille kliendid on tööstus-, infrastruktuuri- ja transpordiettevõtted. ABB tehnoloogiad aitavad klientidel vähendada tootmisega seotud keskkonnamõjusid. ABB kontsern annab tööd ligi 140 000-le inimesele umbes sajas riigis.

Eestis tegutseb ABB alates 1992. aastast, ettevõtte tegevus jaotub kahte valdkonda: tootmine (generaatorid, ajamid, taastuvenergiaseadmed, elektrikilbid, komplektalajaamad) ning müük (ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektid, kesk- ja madalpingeseadmed, automaatikaprojektid, robotid, korrashoiuteenused). ABB on pälvinud viis korda (2007, 2008, 2009, 2011, 2014) Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse poolt välja antava „Aasta Välisinvestori“ auhinna ning korra (2008) Eesti parimale ettevõttele määratava „Ettevõtluse Auhinna“.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077