Autor: Tanel Raig • 1. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Baltikumi kõrgeim tuulik pürib Aasta Uuendajaks

Tuuletehnoloogia Liit esitas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse innovatsioonikonkursile Eesti esimese multi-gigavatt elektrituuliku Eleon 3M116.

Tuuliku tehnoloogia on patenteeritud 140 riigis ja mõeldud konkureerima maailma suurimate tootjate Siemensi, Vestase, Enerconi ja teistega. Eleoni juhi Oleg Sõnajala sõnul on Eleon 3M116 arendusprojekt on üks laiahaardelisemaid tuuleenergeetika-alaseid rahvusvahelisi koostööprojekte, mis Eestis seni on tehtud.

„Koos arendamisega kulus Eleon 3M116 valmimiseni ligi seitse aastat. Arvukad uuenduslikud lahendused on tinginud prototüübi välja töötamiseks kulunud 20 000 töötundi saja inseneri poolt. See on  suur teadus- ja arendustöö mitte ainult Eesti, vaid kogu maailma mastaabis,“ lausus Sõnajalg.

Eleoni juhi kinnitusel on nende eesmärk rajada Eestisse täiemahuline ekspordile orienteeritud tuulikute tööstus. „Näeme, et tulevikus on Eesti tuulikutööstuses hõivatud 1500 inimest ning ekspordimahud küündivad paarisaja miljoni euroni aastas.“

Eleon 3M116 tuuliku arendamisel on rakendatud arvukalt uusi tehnoloogiaid, mida varem multi-megavatt tuulikutes pole kasutatud. Kõik tuuliku detailid on unikaal-disainiga, leiutatud, disainitud ja projekteeritud Eleoni poolt. Traditsioonilise käigukastiga tuulegeneraatori tehnoloogia asemel kasutab Eleon 3M116 ise välja arendatud otseveoga tehnoloogiat, mis on võimaldanud ka oluliselt suurendada rootori diameetrit.

Eleon elektrituulikutes on ainsana maailmas kasutusel ka ainulaadne jahutussüstemi filtritehnoloogia, mida varem on kasutatud vaid tuumaelektrijaamades. Innovaatiline lahendus pikendab tunduvalt tuulegeneraatori elutsüklit. Tavaline elektrituuliku elutsükkel on pisut üle 20 aasta, innovaatilised lahendused aga on tõstnud Eleoni tuulikute oodatava eluea kuni 40 aastani.

Aasta Uuendaja 2015 on Eesti Ettevõtluse SA ettevõtluskonkursi auhinnakategooria, mille eesmärk on tunnustada innovatsiooni Eesti ettevõtluses.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077